Новини

Все по-малко туристи посещават супер скъпите Миконос и Санторини

Гръцките туристически дестинации се движат с различна скорост, като някои райони показват спад в пристигащите спрямо миналата година, а други пък стават по-предпочитани, пише Катимерини.

Пристигащите в Атина от чужбина се увеличават с 24,8% в сравнение с миналата година и с 9,1% в сравнение с 2019 г. Ръст се наблюдава и на Крит, Корфу, Родос, Скиатос, Кос, Закинтос, Кефалония и Солун. Миконос и Санторини страдат, заради високите цени, лошото време, краткосрочните наеми и негативен имидж.

Миконос и Санторини отблъскват дори богатите туристи с безумните си цени

Представители на туристическия бранш обаче са оптимисти, че тази година ще бъде поне толкова добра, колкото миналата и вероятно ще има положителни изненади през септември и октомври, предава бТВ.

Гръцката столица се превърна в самостоятелна дестинация и вече не е междинна спирка за островите, което си личи по улиците на Атина и по плажовете на Атика.

На Миконос – и в по-малка степен на Санторини – туристите през май са значително по-малко от същия месец на 2022 г., съответно със 17,5% и 3,2%. Тези данни касаят трафика на двете летища и до голяма степен наподобяват съответните данни от фериботния трафик. През първите две седмици на юни Санторини изглежда се връща към нивата от миналата година, докато Миконос намалява с около 15%. Местата за настаняване на Миконос обаче отчитат спад на резервациите до 40% от 2022 г.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button