Новини

Вече може да нощуваме в прозрачна палатка във Врачанския Балкан

Нов вид алтернативен за България туризъм се предлага вече на територията на Природен парк „Врачански Балкан“, съобщиха за БТА организаторите Пламен Кръстев и Полина Аврамова от село Оплетня.

Те предоставят възможност на любителите на приключения да изживеят нощ под звездите на някой връх или на друго място по избор в Балкана, използвайки прозрачна надуваема палатка. „Идеята за палатката е да се предостави една по-различна услуга на приключенците, за да усети енергията, която предоставя планината. С нея се качваме на определени върхове или на друго подходящо място, където хората могат да останат сами сред природата, да се насладят на небето, на залеза и изгрева“, обясни Пламен Кръстев. По думите му такава услуга в страната не се предлага.

Организаторите доставят до избраното място не само палатката, а и пълно оборудване за къмпинг, осигурена вечеря, както и възможност за преходи в района с водач. „Всичко е съобразено с това да се опази природата, да не се пали огън, да не се оставят боклуци, за всеки един етап от пребиваването е помислено“, каза и Полина Аврамова. Двамата с Пламен Кръстев са изпробвали вече какво е да се спи под звездите и споделят, че изживяването е страхотно, а енергията и настроението са невероятни.

Кобилини стени – неземната красота в полите на Врачанския Балкан

От началото на годината ентусиастите полагат усилия за развитие на туризма в региона и вече са разчистили и възстановили с доброволен труд забравена пътека, която навремето е била най-краткия път до Враца. Работят съвместно с Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“ и предстои да сложат допълнителна маркировка и на другите маршрутите, които са разработили, както и паркова инфраструктура, като пейки, маси, беседки.

„Искаме да станат удобни маршрути за еднодневни преходи, да има къде хората да седнат, да хапнат, да си починат“, обясни Пламен Кръстев. И допълни, че развиват и спортни дейности, за да могат повече хора да се обърнат към природата и спорта. Със съдействието на велоклубове от Северозапада организират различни събития. По думите на Полина Аврамова имат идеи и за тематични фестивали, на този етап не срещат разбиране и съдействие от страна на местните власти, но въпреки трудностите няма да се откажат.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button