Новини

В Турция откриха най-дългия двутръбен тунел

Турция откри най-дългия тунел в Европа и един от малкото двутръбни тунели в света, съобщи информационният сайт Хаберлер.

Церемонията по въвеждането в експлоатация на тунела Зигана в Понтийските планини, Североизточна Турция, се състоя в присъствието на президента Реджеп Тайип Ердоган.

С дългия 14,5 км тунел едночасовият маршрут между градовете Гюмюшхане и Трабзон ще бъде съкратен на 30 минути, а шофьорите ще пътуват по-удобно и с намален риск от инциденти.

В Европа изграждат най-дългия подводен железопътен и автомобилен тунел в света

Тунелът Зигана е третият по дължина двутръбен пътен тунел в света и най-дългият двутръбен тунел в Европа.

„С този тунел между Трабзон и Гюмюшхане свързваме Черно море с историческия Път на коприната. Този тунел, който прави планината Зигана проходима, ще бъде един от символите на развитието на този наш регион“, каза Ердоган, като обяви и бъдещи инвестиции в Трабзон, предава БТА.

В изказването си на церемонията по откриването на тунела, която се състоя само десетина дни преди президентските и парламентарни избори на 14 май, турският президент не пропусна възможността и за предизборна пропаганда.

Турция открива най-дългия висящ мост в света през март

„Внуците на Фатих (султан Мехмед II Завоевателя) ще дадат отговор на 14 май (датата на изборите). Съгражданите на мъченика Ерен Бюлбюл (15-годишен младеж от Трабзон, убит при сблъсъци между ПКК и турските сили за сигурност през 2017 г., бел.ред.) ще дадат отговор на 14 май на онези, които надуват платната си с подкрепата на терористичната организация“, каза Ердоган, очевидно визирайки подкрепата на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), обвинявана от правителството във връзки с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), за кандидата на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button