Новини

В Черна гора се състезават за най-мързелив гражданин на страната

Ежегодната надпревара в черногорското етно село Брезна започна на 19 август тази година с 21 състезатели и продължава до момента, предава „Болкан Инсайт“, цитиран от БТА.

Петима състезатели остават в хоризонтално положение с надеждата да спечелят популярност и наградата от 1000 евро. Сочен за фаворит към момента е 21-годишен младеж от Сърбия.

„Това е много психологическо състезание и участниците са интересни личности“, каза пред медиите организаторът Радоня Благоевич, който е собственик на курорта. Повечето състезатели са от Черна гора, но има и от съседните Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, както и от Русия и Украйна. „Компанията е фантастична“, коментира един от участниците.

Състезанието се провежда за първи път през 2001 г. в Брезна като хумористичен отговор на упорития стереотип, че черногорците са мързеливи и предпочитат да останат в леглото. На тях са им присъщи, впрочем, хуморът и самоиронията, и шампионатът по мързел доказва това. Състезанието се радва на интерес от много международни медии.

Колко струва да плажуваме на адриатическото крайбрежие на Черна гора

Съгласно регламента състезателите се хранят три пъти на ден и могат да стават за 15 минути на всеки осем часа за лични нужди. Ползването на мобилни устройства не е забранено. Стоенето или седенето в леглото обаче води до незабавна дисквалификация. Участниците в надпреварата са под лекарско наблюдение.

Рекордът през 2021 г. от 117 часа в леглото принадлежи на Дубравка Акшич. Тя участва и тази година в надпреварата и споделя пред балканската редакция на Радио Свободна Европа: „Питаха ме какво беше първото нещо, което поисках да направя след състезанието. Отговорих: да си почина.“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button