Новини

Турция очаква жеги от над 50 градуса

Жеги от над 50 градуса Целзий се очакват в Турция това лято, предаде турската частна телевизия НТВ. Тя се позовава на информация от директора на изследователския център по политиките за климата към Босфорския университет в Истанбул.

Според проф. Левент Курназ 2023 г. ще бъде най-горещата година, преживявана от човечеството, а живакът на термометрите в Турция ще превишат 50 градуса.

„Преживявали сме 49,1 градуса досега, смятам, че ще видим и над 50 градуса“, заяви експертът. По думите му температурата на въздуха тепърва ще се повишава.

„На всичкото отгоре ще се наслагва и засилващият се ефект на „Ел Ниньо“. Затова е възможно почти всеки ден до средата на август да чупим нови рекорди. При това положение 2023 г. ще бъде най-горещата година, която светът и хората някога са преживявали“, смята проф. Курназ.

Рекорди в Турция: Всеки ден по 100 хиляди туристи кацат в Анталия

Според него глобалното затопляне е необратимо.

„Възможно е да възпрем глобалното затопляне, но не е възможно да го обърнем. Можем да предотвратим влошаването, но не е възможно да го подобрим, поне в близко бъдеще“, каза той. „Да се откажем от въглищата, петрола и природния газ – това е единственото решение. Всичко останало са подробности“, смята специалистът.

Той предупреди и за възможните последствия за здравето на хората от жегите, като изтъкна, че не само възрастните хора, но и по-младите трябва да внимават.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button