България

Свети Георги лекува слепи и сакати край Хаджидимово

От година на година все повече хора преспиват на 5 срещу 6 май в манастирите, носещи името на свети Георги Победоносец. Правят го с надежда за здраве, изцеление, за зачеване или сбъдване на желания.

Край гоцеделчевското градче Хаджидимово поклонниците са привлечени от чудесата, които се случват след искрена молитва пред иконата на свети Георги. Цяла нощ в манастира спят болни, хроми, слепи и недъгави хора. Те са не само християни, а и мюсюлмани. Пристигат и хора от съседните балкански държави.

Нощта срещу празника е най-лековита

Монасите чинно записват всички добрини, които са променили на един и два живота през последните десетилетия. Повечето чудеса са признати и доказани от специална комисия на Светия синод и могат да с епрочетат в книгата за чудесата в Хаджидимовския манастир.

През 2020 г. в манастриската църква е кръстено в православната вяра -годишното полусираче Иван Куташев. Скоро след това детето прогледнало. ,,Дойдох в Хаджидимово само с детето. Тогава семейните ни отношения със съпругата ми бяха в криза. Едва бях събрала пари за път, нямаш излишни левчета за кръщенето. Въпреки това един от монасите го извърши безплатно не само за сина ми, но и за мен“, разказва майката на сляпото тогава дете Наталия Куташева.

Тя описва, че чудото, на което лекарите не повярвали, не дошло веднага, а постепенно синът й започнал да вижда. Симеон Андреев също е сред изцелените. Като 17-годишен младежът почти ослепял след катастрофа.

Край Хаджидимово се гордеят с чудотворна икона на Победоносеца

Последвали многобройни обикаляния по болници и всякакви медицински светила, но безрезултатно. За нещата, които се случват в Хаджидимово, той научил от бабата на своя съученичка.

Преспал в манастира няколко нощи и зрението му се върнало. На 5 май 2001 г. в манастира пренощувала 5-годишната Магдалена Петрова от село Места, която се родила няма. Нейната баба цяла нощ с емолила, докато детето спяло.

На сутринта, когато бабата се унесла, я събудил гласът на внучката й: ,,Хайде бабо ставай, че се съмна“. Бабата с еразплакала и благодарила цели два часа отново с молитви пред иконата на свети Георги.

Много деца са излекувани от детски паралич в Хаджидимовския манастир. Но монасите казват, че най-голямо е числото на семействата, сдобили се с рожда след искрени думи пред чудотворната икона.

Спасява от робство и убива змея

Сред най-известните ранни чудеса на свети Георги са тези, при които той телепортира човек от една държава в друга. Това най-често се случва с хора, които са взети от робство, и след горещи молби на близките към светеца Георги.

Победоносец за ми пренася на хиляди километри роба в родния му дом. Монасите от манастира в Зограф често разказват тези чудеса от средните векове. Интересно е преданието за това как свети Георги убива змея на Бейрут, недалеч от мястото, където светецът е погребан в Ливан.

Близо до града в едно езеро живеел страшен змей, който опустошавал цялата околност със смъртоносното си дихание.  Хората не знаели как да се спасят от тази беда и понеже били езичници, поискали съвет от идолските жреци.

В манастира преспиват болни от цяла България

Те им казали, че всяко семейство по ред трябва да дава по едно от децата си да бъде изядено от страшното чудовище. Като нямали друг изход, жителите приели този съвет и всеки ден довеждали нова жертва на брега на езерото.

Дошъл и редът на тамошния цар. Девойката стояла на брега и тревожно очаквала смъртта си. Ненадейно се появил светъл юноша на бял кон с копие в ръка. Това бил великомъченик Георги. От езерото се задала страшното чудовище.

Храбрият войн се спуснал кум чудовището и го поразил с копието си. След това казал на девойката да свали пояси си, да върже змея и да го повлече към града. След това всички жители на града и околността приели християнската вяра.

Автор; Силвия Драгомирова

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button