БургасБългарияНовиниПловдивСофия

Ще пътуваме с частни влакове в България

Пловдивската частна компания „ПИМК Рейл Експрес“ (PIMK Rail Express) е получила лиценз за осъществяване на железопътен превоз на пътници, показва справка на БТА в регистъра на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“, който е достъпен онлайн. Решението от изпълнителната агенция, която е лицензиращият орган, е с дата 28 септември 2023 г. и е подписано от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на 4 октомври.

До този момент лиценз притежаваше единствено държавната компания „БДЖ – Пътнически превози“.

Билетите за влак поскъпват заради модернизацията на БДЖ

Министър Гвоздейков, който вчера инспектира строителните дейности около Централната гара в Пловдив, заяви, че в града ще бъдат дислоцирани част от влаковете, които ще се закупят до 2026 г. със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Тяхната цел е да обслужват градската железница в града под тепетата. „Пловдив се превърна в много сериозен икономически център, който се развива с високи темпове. Той заслужава да има транспорт, който дава възможност на гражданите и на гостите да пътуват нормално и спокойно до всяка част на града, а именно това е целта на проектите, които изпълняваме тук“, посочи още Гвоздейков.

„Най-вероятният маршрут, с който ще започнем е по линията София – Бургас, защото там инфраструктурата в момента се модернизира и ще позволи движение на влаковете с до 160 км/час, обясни Пенко Несторов, член на СД на компанията. Според разчетите, ремонтите по трасето Септември – Бургас трябва да приключат до края на тази година. Забавяне има обаче между София и Септември. За съжаление, сме силно зависими от инфраструктурата, допълва Несторов.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button