Свят

Сао Пауло – предизвикателен и контрастен

Най-големият мегаполис в Южна Америка дърпа цяла Бразилия напред

Поемаме на пътешествие до Бразилия. За да открием къде се крие чарът на най-богатия й град, който създава изключително контрастни впечатления. И та остават още дълго, за да галят сетивата ни.

Сиви гиганти

Първото впечатление от най-големия мегаполис в Южна Америка може да бъде доста сиво: огромни бетонни сгради, които сякаш са изгонили джунглата от тези места. Така е, няма много цвят, особено в центъра на града. Но това не го прави скучен, а дори по-интригуващ.

Това е градът, за който казват, че като локомотив дърпа цяла Бразилия напред. Затова не е странно да изглежда като Чикаго. И все пак, къде да открием зеленината? Има я тук-там – край реката, по покривите, при някои специално създадени екосгради или по стените на луксозни нощни заведения.

И разбира се, в парковете, които определено заслужваат отделно внимание. Иначе улиците на многомилионния град впечатляват с две доста необичайни за мегаполис неща: никъде няма да видите паркирани по тротоаите коли, което се дължи на специалните многоетажни паркинги, които наподобяват нашите панелни блокове.

Въпреки че това е бизнес центърът на Бразилия, пред погледа ви няма да попаднат каквито и да било рекламни билбордове и светещи реклами. Защо? Човек си казва: това би могло да освежи пейзажи. Но местната управа е на друго мнение и преди години напълно е забранила рекламите по улиците със специален закон за чистотата на града.

Небе за хеликоптери

Ако нещо може да заглуши разговора ви насред Сао Пауло, то това са хеликоптерите, които непрекъснато кръжат над града. Те са над 400, като от тях се възползват предимно милионерите (над половината от бразилските милионери живеят в Сао Пауло) и частните бизнес компании – така е, когато трябва да дадеш 100 долара за 5-минутен превоз.

Сао Пауло си е град на контрасти – ако в по-скъпите хотели човек може да преспи срещу 1300 долара на нощ, то удоволствието да пренощуваш в чаровен местен хостел коства само 15-17 долара, като ще ви учуди фактът, че на такива места се влиза не с ключ, а с… пръстов отпечатък. Любопитно нали?

Порто Алегри – веселото пристанище на Бразилия

Така е и със забавленията. Този град, който е приютил 25 хиляди заведения, предлага всякакви възможности – от суперскъпо прекарване в луксозен ресторант до интересен тур само на 30-ина долара – пътуване из града с парти автобус с диджей и приятни танци. И всичко това – предимно нощем, защото всички заведения отварят към 21-22 часа и работят до 5-6 сутринта.

Нюх за забележителностите

Някои чужденци се шегуват, че такива в Сао Пауло просто няма. Но вие сами се убедихте, че винаги има на какво да се възхити човек. Пък и този гигантски град си има напълно достойни за внимание забележителности.

Катедралният събор, който побира 8000 души, манастирът „Сао Бенто“ от 17-и век, красивата S-образна жилищна сграда „Копан“ с магазини, ресторанти, фризьорски салони, проектирана от Оскар Нимайер като развяващ се флаг… Каквото и да казват за Сао Поуло, всъщност именно той е културната столица на Бразилия и в него се намират много театри, галерии и едни от най-богатите бразилски музеи.

Истината е, че сред забележителностите на Сао Пауло се вписват и танцовите клубове за традиционни бразилски танци, големите концерти с изискана музика, развлекателните центрове, театралните представления, прекрасният зоопарк. Всъщност истината е, че Сао Пауло е впечатляващ и запомнящ се град.

Цветни пена

Най-любопитните пъстри петънца в самия център са красиво оцветените телефонни кабини, някои от които са изрисувани и превърнати в истински арт телефони. Малко повече пъстрота може да се види извън центъра, в по-малките квартали, които са като галерия на уличното изкуство.

Източник: Сп. „Дестинации“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button