Новини

Ryanair: Край на ерата на полети от 10 евро

Тежката ситуация в света удари и нискобюджетната авиокомпания Ryanair. От ръководството й съобщиха, че тя вече няма да предлага полети на най-ниските цени.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри заяви, че ерата на билета от 10 евро е приключила.

Средната цена на билета на авиокомпанията скочи от около 40 евро през изминалата година до приблизително 50 евро през следващите пет години, каза той пред BBC.

„Няма съмнение, че в долния край на пазара, нашите наистина евтини промоционални тарифи – тарифите от едно евро, тарифите от €0,99, дори тарифите от €9,99 – мисля, че няма да видите тези тарифи през следващите няколко години“, каза О’Лиъри пред BBC Radio 4.

Повишаването на разходите за гориво, което повишава цените на самолетните билети, също така повишава сметките за енергия на домакинствата, изяждайки разполагаемите доходи на хората.

Но шефът на авиокомпанията каза, че въпреки това очаква клиентите да търсят по-евтини опции, вместо да намаляват полетите.

„Смятаме, че хората ще продължат да летят често. Но те ще станат много по-чувствителни към цените.“

Тъй като самолетните билети станаха по-евтини през последните десетилетия, броят на извършените полети се увеличи, като повече хора правят кратки почивки в чужбина в допълнение към годишната почивка. Авиокомпании като Ryanair, Easyjet, Vueling и Wizz Air се състезават да предлагат евтини услуги без излишни разходи.

Търговските полети сега представляват около 2,4% от глобалните емисии на CO2 и секторът е изправен пред натиск да намали въздействието си върху климата, включително кампании за убеждаване на хората да преминат към железопътен и автомобилен транспорт.

О’Лиъри обаче твърди, че автомобилният транспорт и корабоплаването имат по-голям принос за CO2 като цяло и каза, че фокусът върху намаляването на емисиите от въздушния транспорт е „погрешно“.

Той каза, че Ryanair инвестира в по-ефективни самолети, но че по-голямото намаляване на използването на изкопаеми горива ще дойде от преминаването от бензинови и дизелови към електрически пътни превозни средства.

В резултат на пандемията от COVID, която сериозно наруши международните пътувания, хората се оказаха нетърпеливи да се върнат на борда на самолетите.

Но тъй като търсенето на въздушни пътувания се възстанови, недостигът на персонал в авиокомпаниите и летищата доведе до закъснения и отменени полети по целия свят. Някои пътници са били принудени да чакат с часове или да пренасрочат пътуването си в последния момент.

О’Лиъри казва, че изпитва „много малко съчувствие“ към летищата, тъй като те знаели графици от месеци и че служителите по сигурността, които са отговорност на летищата, изискват по-малко обучение от пилотите.

Той обвини „Хийтроу“, което е ограничило броя на пътниците, идващи на летището през лятото, в „лошо управление“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button