Новини

Рекордните 1,35 милиона туристи са посетили Египет през април

Рекордните 1,35 милиона туристи са посетили Египет през април т.г., съобщи министърът на туризма и на паметниците на културата Ахмед Иса, цитиран от в. „Ал Ахрам“. Данните са ключов показател за възстановяването на сектора след ковид пандемията.

Страната очаква общо петнадесет милиона туристи през 2023 година, какъвто е и капацитетът на базата за настаняване. Достигането на това ниво би означавало да се надмине рекорда от 14,7 милиона през 2010 година.

Хургада или Шарм ел Шейх? Кой египетски курорт да изберем

Министърът припомни, че заложената в Националната стратегия за туризма цел е да бъдат привлечени тридесет милиона туристи годишно до 2028 година. Това би означавало скок с 25-30 процента на година, за което ще е необходимо увеличение на капацитета на хотелите с петстотин хиляди стаи.

Туризмът е важен източник на чуждестранна валута, от която Египет изпитва недостиг в момента. Заради пандемията броят на чуждестранните посетители падна до 3,7 милиона през 2020 година. Руското нахлуване в Украйна също доведе до негативни последици, тъй като двете страни в конфликта са сред основните туристически пазари на арабската република.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button