България

Разходка в облаците по стъпките на Вазов

Едва ли ще се намери човек, който да не се прехласне пред красотата на величествения Балкан. Онези безкрайни планински ливади, които всяка година покриват високите била в яркозелена премяна.

„О, чудо! О картина!” – това са думите, с които Иван Вазов е увековечил планинската идилия около връх Ком, откъдето погледът спокойно може да обиколи поне половин България.

Там, в облаците, на 2016 метра надморска височина, застанал като страж над китното планинско градче Берковица, се извисява връх Ком. Той е първенецът на Берковския старопланиски дял. Изглежда далечен и недостижим, но този планински рай всъщност е „опитомен” с живописен, но стръмен пешеходен маршрут.

Берковица – само на 90 км от София, градчето е сгушено в подножието на едноименния планински рид. Регионът е дал дом, работа и най-важното – вдъхновение на Вазов. Оттам до новата хижа „Ком” се пътува близо 20 минути, а дължината на планинския път е 16 км. До хижата има и пешеходен маршрут през вековна букова гора, но ходенето нагоре би отнело поне 3-4 часа, разказва Ники Василковски в рубриката си по Нова „Дотам и обратно“.

Кобилини стени – неземната красота в полите на Врачанския Балкан

Около туристическия дом намираме маркировката към върха и поемаме нагоре. Ориентир по пътя е старата хижа със същото име, покрай която се движи пътеката.

От Старата хижа „Ком”, която е на 1620 метра надморско равнище, започва по-стръмната част от изкачването. Образно казано, оттук до билото на Стара планина включваме на първа бавна скорост.

Теренът е каменист и с голям наклон. Минава през сечище в иглолистна гора, а след това, по-високо по склона, ходенето става по-лесно и не чак толкова изморително. Покажат ли се тучните ливади по билото, значи сме преодолели най-тежкия участък.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button