БургасБългария

Разходка из калдъръмените улички на Несебър

Макар и с различни наименования назад в годините, Несебър се превръща в търговски, политически и духовен център още през Бронзовата епоха. Още преди 3000 години древните траки откриват неговото стратегическо положение на черноморския бряг. Селището преживява разцвет по времето на дорийските гърци 6 столетия преди новата ера. Те укрепват селището, строят училище, театър, храмове и пристанища – по едно от двете страни на полуострова.

Старият град е историческо съкровище на малко, обградено от вода парче земя е с приблизителни размери 850 на 350 метра. На път към сърцето на полуострова ни посреща емблематичната за градчето стара мелница. Зад нейния силует виждаме западната крепостна стена и археологическия музей. В него е събрана цялата история на селището – тракийски и понтийски декрети, статуи, монети и амфори от византийския и българския период, разказва Ники Василковски в „Дотам и обратно“ на Нова.

Вятърната мелница в Несебър се превърна в музей

Вървим по тесните несебърски улички към една светиня. Кокетният, средновековен храм „Свети Спас”. Именно там е била надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина, преместена към днешна дата в Археологическия музей.

От южната страна на Несебър откриваме изящен дом на богат търговец от 19 век. Постройката е в типичния за Черноморието архитектурен стил и пази бита и традициите на региона.

Съвсем наблизо по брега съзираме храма „Свети Йоан Алитургет”, построен през 14 век. А зад него – сърцето на Стария Несебър – църквата „Свети Стефан”. Започната през 11 и достроявана до 18 век, тя е световен паметник на културата. По стените й са изографисани над 1000 фигури в повече от 250 композиции. Иконостасът е от 16, а архиерейският амвон от 18 век.

Старият Несебър е сред най-популярните дестинации в България. Неговите богатства са оценени от ЮНЕСКО, а музей „Старинен Несебър” е част от инициативата „Стоте национални туристически обекти” на Българския туристически съюз”.

Стоте туристически обекти вече са в твоя телефон с много аудио история и видео. Сканирай QR кода на табелата в обекта и добави музей „Старинен Несебър” в своя дигитален туристически паспорт.

Разходката в Несебър запознава любознателния турист с драматичната история на града хилядолетия назад във времето. Един ден в прегръдките на Стария град ще зареди всеки със солидна доза морска романтика.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button