Новини

Продават последното частно парче земя до най-северното населено място на света

В най-далечната част на Арктика продават парче земя с размерите на Манхатън. Островът се появи на пазара на цена от 300 млн. евро (323 млн. долара).

Продажбата идва в момент, когато Арктика преживя най-топлото си лято през 2023 г., а в региона на Свалбард имаше по-малко лед, повече дъжд и по-високи температури поради изменението на климата. Загубата на морски лед е благодат за Русия, която получава достъп до допълнителни маршрути за корабоплаване и енергийни резерви с отварянето на територията, казва Bloomberg.

Това място е последният частен парцел в норвежкия архипелаг с девет острова.

Свалбард е едно от най-северните селища в света. Намира се на изток от Гренландия, на около половината път между Скандинавския континент и Северния полюс. Приблизително 60% от него е покрито с ледници и е дом на полярни мечки и арктически лисици. Мястото се превърна в дестинация за търсещи приключения пътници и за учени. (Тук е известното хранилище със семена „Денят на Страшния съд“.)

Частният парцел се предлага на пазара от Knight Frank LLP в световен мащаб. Държавни компании на Норвегия и Русия притежават останалата земя в Свалбард.

Спорът избухна през 2014 г., когато друг частен имот в региона беше обявен за продажба. Когато беше съобщено, че китайски купувач се интересува от земя за добив на въглища, хората се притесниха, че парцелът ще попадне в чужди ръце. Две години по-късно норвежката държава го купи вместо него.

Парцелът от 56,66 декъра се намира на около 64 километра от обитаемия град Лонгйърбиен (население: 2400 души) на остров Шпицберген. Той включва повече от 5 км. брегова линия и е пълен с планини, фиорди и арктическа дива природа. От април до август е светъл, а от октомври до февруари настава абсолютна тъмнина.

Валдез – леденото бижу в короната на Аляска

Известен като Søre Fagerfjord, парцелът в югозападната част на Свалбард е собственост повече от век на норвежката холдингова компания Aktieselskabet Kulspids. Компанията е основана от богати семейства от Осло, които се интересуват от района заради природните му ресурси – те искаха да добиват азбест. Имената на акционерите не се разкриват, въпреки че всички те са норвежци. Продажбата е за 100% от дяловете.

Арктика съдържа приблизително 13% от неоткритите петролни ресурси в света, според изследване на Геоложката служба на САЩ. Kyllingstad казва, че единственото направено географско проучване първоначално е било за азбест (нито един не е открит) и те нямат информация за други ресурси на тази земя.

Великобритания обмисля закупуването на друга зона на архипелага Свалбард, за да увеличи риболовните си води след Брекзит през 2017 г., като бившият външен министър Тобиас Елууд каза, че Свалбард предлага „сериозен дял от недвижими имоти“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button