България

Природните красоти на капанските села в Лудогорието

В „Дотам и обратно” се отправяме към Лудогорието. В района на село Топчии ще се разходим из красотите на едноименния пролом.

Връщаме се 50-60 милиона години назад във времето. Тогава, когато водите на мощна река са изваяли този уникален лудогорски пейзаж. Оттогава насам земните сили продължават да рисуват причудливи скални форми, които местните хора, обличат в легенди. Под повърхността ерозията дълбае пещери, превърнали се в укритие за древните народи, разказва Ники Василковски в „Дотам и обратно“ на Нова.

Така се ражда Топчийския пролом – един от емблематичните природни феномени на Лудогорието. Днес 12-те километра между селата Побит камък, Топчии и Каменово са съхранили голям брой древни скални творения, неми свидетели на бурното геоложко минало.

Ако се разходим из долината, ще видим от онези странни, изветрели от годините, самотно стърчащи камъни, съвсем логично наречени монолити. Облика на района допълват и множество пещери.

Непознатата Надарска пещера и тайнственият каньон Горло

Някои са просто естествени дупки по скалния отвес, други – дълбоки и сложни лабиринти. Повечето са дълбоко обвързани с легенди от бита и вярванията на така наречената Капанска общност.

Капанците са стара етнографска група в селата около Разград и Търговище. Една от хипотезите за историческия корен на тези хора връща лентата назад към покръстването на българите през 865 година от Борис I и бунта на част от болярите. Колкото до наименованието – за него версиите също са няколко, като най-известната свързва капаните с типичната за района шевица на капки.

Неповторимо природно богатство и уникални за страната традиции. Част от пъстрото наследство на Лудогорието.

Разходката из Топчийския пролом е въпрос на импровизация. Маркирани туристически пътеки маршрути, но пътеките около скалите и пещерите в района на село Топчии са много.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button