Активности

Преживелищен туризъм – новата мода при пътуванията

Пътуването и туризмът в наши дни включват много различни възможности да изследвате света. От агротуризъм до алтернативен туризъм и много други дефиниции, посланието е ясно: все повече пътници търсят начини да изживеят света. Един от тези начини на пътуване е преживелищният туризъм.

В рубриката „Аз, потребителят“, в „преди обед“ Светлозара Лзарова ни разказа малко повече за тази нова мода при пътешествениците. Тя ни запозна с Борис Лефтеров, основател на Асоциация на младите хотелиери, който даде идеи за най-евтините преживявания.

Какво е преживелищен туризъм

Пътуването чрез преживяване може да се определи като форма на туризъм, която се фокусира върху ангажирането с културата, храната, историята, наследството и околната среда на страната. Целта е, чрез преживявания, туристът изцяло да се потопи в духа на страната, която посещава.

Самото преживяване може да бъде спокойно или екстремно, но важното е да ви даде най-добрата емоция.

Новата мода в туризма

Преживелищният туризъм е пряко свързан с хотелиерството и засяга така наречените „лайфстайл хотели“. Това, което те предлагат, техните ресторанти и барове са локализирани спрямо културата, в която са намират и предлагат на посетители си най-доброто културно изживяване. В момента страната, която се обръща към този тип туризъм е Италия. Там предлагат разлиен тип преживявания, които със сигурност ще останат цял живот в съзнанието ви. Например в Тоскана можете да берете грозде, което след това да смачкате и да с насладите на готовия сок или можете да готвите италиански специалитети с местни хора.

Бюджетен преживелищен туризъм

Ако се намирате на морето и се чудите какво можете да правите, Бургас ви е приготвил забавни преживявания, които не изискват голяма сума пари. Можете да наемете колело и да се насладите на красотите на града. Всичко, което ви трябва е зареден телефон и приложение. Може да видите информационни табла по целия град, на които пише инструкциите за наемане на колело. Ако пък искате да си починете и да се разхладите в горещите летни дни, ето една идея, която ще ви струва по-малко от 10лв.

Може да посетите бургаските солници само за цена от 8 лв. Този спа център на открито е и с доказан медицински ефект. Прилага се при лечение и профилактика на болести, свързани с опорно-двигателния апарат, кожни възпаления и рани, разширени вени, настинки и простудни заболявания.

За почитателите на планината може да посетите язовир Студен кладенец. Там се намира най-дългият въжен мост в страната, близо до него има и много антични крепости. Втората дестинация, която може да посетите са Стобските пирамиди. Стобските пирамиди са скални образувания близо до село Стоб.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button