3.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
spot_img
ruse русе

Посещаваме Рилските езера при нови правила

Заради силния интерес от туристи през последните години и човешката дейност в планината, от Национален парк Рила предупреждават, че природната забележителност е пред заплаха.

Нови правила за посещение на Рилските езера посрещат туристите, посочват още от парка.

Ако не се вземат спешни мерки сега, след 30 години езерата ще са замърсени и заблатени. Затова и още от това лято въвеждат нови правила.

И днес, още преди активния сезон, има туристи край езерата. „Казаха ни, че тук е много красиво и ни препоръчаха да разгледаме седемте езера, също така ние обожаваме природата. Решихме да дойдем и защото тук е национален парк и е известна локация за чужденците“, заявява Ания от Финландия пред bTV.

Новите мерки включват по-висок контрол над туристите, да се използват само регламентираните еко пътеки, както и да не се влиза в езерата, поясняват от националния парк, отбелязва profit.bg

„Проблемът с езерата до голяма степен е ерозията, която предизвикват нерегламентираните туристически пътеки и точно затова призивът към туристите ни е да вървят по тези пътеки, които в момента се оформят по начин за спиране на ерозията и да помогнем на езерата“, отбелязва София Илкова, началник отдел „Биоразнообразие, планове, програми и проекти“.

От националния парк планират по-често прочистване на езерата от растителност, а посетителите на парка могат да подпомагат работата на служителите „Паркова охрана“, като подават сигнали за нерегламентирани дейности.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации