Новини

Посещаваме Рилските езера при нови правила

Заради силния интерес от туристи през последните години и човешката дейност в планината, от Национален парк Рила предупреждават, че природната забележителност е пред заплаха.

Нови правила за посещение на Рилските езера посрещат туристите, посочват още от парка.

Ако не се вземат спешни мерки сега, след 30 години езерата ще са замърсени и заблатени. Затова и още от това лято въвеждат нови правила.

И днес, още преди активния сезон, има туристи край езерата. „Казаха ни, че тук е много красиво и ни препоръчаха да разгледаме седемте езера, също така ние обожаваме природата. Решихме да дойдем и защото тук е национален парк и е известна локация за чужденците“, заявява Ания от Финландия пред bTV.

Новите мерки включват по-висок контрол над туристите, да се използват само регламентираните еко пътеки, както и да не се влиза в езерата, поясняват от националния парк, отбелязва profit.bg

„Проблемът с езерата до голяма степен е ерозията, която предизвикват нерегламентираните туристически пътеки и точно затова призивът към туристите ни е да вървят по тези пътеки, които в момента се оформят по начин за спиране на ерозията и да помогнем на езерата“, отбелязва София Илкова, началник отдел „Биоразнообразие, планове, програми и проекти“.

От националния парк планират по-често прочистване на езерата от растителност, а посетителите на парка могат да подпомагат работата на служителите „Паркова охрана“, като подават сигнали за нерегламентирани дейности.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button