Новини

Подготвят международно туристическо изкачване на връх Руй

Ежегодно международно изкачване на връх Руй ще се проведе този месец, съобщиха от Трънското туристическо дружество (ТТД). Тази година туристите от България и Сърбия отново ще се срещнат, изкачвайки върха от двете страни на границата.

Организираният поход от българска страна ще започне на 24 юни по пътеката от село Ломница. Тръгването е в 9:30 ч. от Ждрелото на река Ерма. Маршрутът ще премине през хижа „Руй“ и малко познатият връх Орловец, след което любителите на планината ще продължат към финалната точка от изкачването. Пътеки до връх Руй има и от селата Зелениград и Забел. Те са добре маркирани, така че желаещите могат са се възползват и от тях. Водачи от страна на ТТД обаче ще има само от село Ломница. Разстоянието до връх Руй е осем километра в едната посока, с 1000 м положителна денивелация.

Връх Руй е граничен, поради което е необходимо желаещите да го изкачат да изпратят уведомление до „Гранична полиция“. В него трябва да бъдат посочени трите имена и единен граждански номер (ЕГН). При група може се изпрати имейл за всичките участници, уточнява ТТД.

Изкачването на връх Руй е най-масовата туристическа проява в Пернишка област. Инициативата се базира на меморандум за дългосрочно сътрудничество между Трън и сръбската община Бабушница, подписан през 2014 г.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button