Новини

По-евтино море през септември

С между 30 и 50% падат цените на хотелите по морето от 1 септември, показа проучване на вестник „Телеграф“. В офертите в момента се предлага нощувка за 110 лева в хотел на първа линия на плажа, като включва изхранване на база олинклузив.

Настаняването в същия хотел през август е струвало 183 лева, което е с 40% повече. Офертата обаче е валидна при резервация до края на август. Най-евтино ще е на юг, където може да се намери квартира в началото на месеца за 10 лева на човек.

Средно с 30 на сто по-евтино ще е морето през септември, коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, пред „Телеграф“. По думите му, освен че хотелите ще свалят цените, ще има поевтиняване и в ресторантите и баровете през есента.

Очаква се през септември да има изобилие от местно производство качествени плодове и зеленчуци на ниски цени, което е друг фактор за намаления в заведенията, посочи Драганов.

По думите му туристите, които планират почивка на море през септември, са тези, които търсят съотношение между цена и качество. Причината е, че тогава ваканцията е на поносима цена, а качеството на храната и на обслужването е на по-високо ниво, отколкото в пика на сезона, когато курортите са пълни и персоналът едва смогва да обслужи всички гости.

Драганов обобщи, че към морето има три вълни от туристи. Първата е в началото на лятото през юни, когато хората отиват на морска почивка заради свежестта, спокойствието и дружелюбно обслужване. Следващата вълна, която включва и всички отпускари, са пътуванията с бизнес цел. Те отиват в курортите, за да се договарят за следващия сезон или за снимачни площадки за филми или риалити шоута.

Третата вълна са така наречените разумни туристи, които търсят по-ниски цени, но високо качество. Такива посещават морските курорти именно през септември. Повечето от тях търсят квартири, където да нощуват, а не големи хотелски комплекси, посочи Драганов.

През последния месец от сезона за морска почивка конкуренцията е много голяма и цените падат, като най-евтино е на юг, където обаче около 15 септември хотелите затварят първи. Най-късно спират работа големите курортни комплекси, които посрещат туристи дори през първата седмица на октомври.

Например в Созопол цените на квартирите падат от 60 на 40 лева за двойна стая. В плажните барчета пък се очаква бирата да запази цената си, но сафридът, например, да падне от 15 лева за порция на 12 лева. Обедното меню в курорта, което е средно по 8 лева и включва три ястия, ще падне на 6 лева. До около 15 лева пък ще падне нощувката в Приморско, където в момента туристи броят по 25 лева на човек. По заведенията пък цените ще са с около 10-20% по-ниски, прогнозират ресторантьори.

Цените в Албена падат от 7 септември с повече от 20 на сто. Така еднодневен престой в четиризвезден хотел, пакет олинклузив, от 118 лева на човек пада на 86 лева. Това е оферта до 13 септември, след тази дата цената се смъква до 66 лева на човек. С около 15 лева по-евтино излиза и нощувката в тризвездните хотели в курорта. В луксозните хотели на първа линия в Балчик офертите за септември са приблизително еднакви като цени с тези в Албена, но с огромна разлика в предлаганото изхранване.

Докато в Албена то е олинклузив, в Белия град хотелите предлагат само закуска. Периодът септември в Балчик се води среден сезон, а октомври – нисък. За септември в Белия град могат да се намерят прилични цени за нощувка със закуска от 25-30-40 лева. Частните квартири в Кранево и между Балчик и Албена остават почти същите, с минимално намаление от 2-3 лева.

Според проучване на „Телеграф“ ресторантьорите на север няма да свалят драстично цените на храната, която ще предлагат на туристите през септември. Някои от тях казват, че ще се ориентират според търсенето и в зависимост от това ще намалят цените на тези ястия, които имат слабо търсене и ще задържат цените на предпочитаните.

Отменят резервации за Гърция, Турция и Испания

Всички резервации за Испания са отменени, а два чартърни полета за началото на септември за Турция са анулирани. Това заяви Павлина Илиева от Обединение „Бъдеще за туризма“. От две седмици насам има масова отмяна на резервации за Гърция, Турция и Испания.

Причината е увеличаване на заболелите от COVID в тези държави и съответно преминаване от безопасни дестинации към такива, които са рискови, тоест към червената зона. Според последните разпоредби на здравното министерство всички, пристигащи от дестинации от червената зона, са длъжни да представят при влизане в страната PCR тест и ако той е отрицателен, тези, които имат поставена ваксина, са свободни, но тези, които са пътували само с тест, независимо от това дали резултата им е положителен, или отрицателен, ще трябва да стоят под карантина в рамките на 10 дни.

Заради тези изисквания от страна на българските здравни власти два чартъра към Турция, които е трябвало да тръгнат на 4 септември, са отменени. От известно време пък няма изобщо желаещи за автобусните програми и те са спрени изцяло до 10 септември.

Към Гърция, предвид че повечето хора ходят на почивка със собствен транспорт и резервират основно настаняване, много от резервациите са отложени за следващата година, а други клиенти си искат парите. Заради усложнената обстановка хората отказват да поемат риска на пътуват, тъй като след ваканцията ще трябва да стоят в карантина.

Удължават сезона във Варна

Във Варна удължават сезона през септември за сметка на късно започналото лято. Няма индикации за промени, още по-малко за сваляне на цени, тъй като това лято се работи на пределно ниски нива. Засега туристи има и хотелиери и ресторантьори са доволни от сезона. Цените за квартирите също са на ръба на бедността и едва ли някой има намерение да прави промени надолу.

Когато няма туристи, и без пари да предлагаме нощувката, пак няма да има кой да наеме стая, коментират още хотелиерите, според които традиционното в минали години сваляне на цените по морето с 30% през септември сега едва ли ще се случи. В много от хотелите обаче в зависимост от престоя се изготвят индивидуални оферти и бонуси за туристите, които да останат доволни и да повторят гостуването си догодина.

Офертите за евтино море вървят през целия сезон, като за есенни клиенти хотелиерите засилват атрактивните предложения. Сред тях са безплатен масаж или безплатно използване на спа центъра. Има и промоции за почиващи, които плащат 5 и почиват 7 дни. Тези от хотелиерите, които имаха сравнително добър сезон, сами решават дали да правят дъмпинг на колегите си с намаления, коментират още хора от бранша. Според тях летният сезон ще приключи успешно.

През септември обикновено средната заетост на хотелите намалява наполовина и тези, които останат без клиенти, ще затворят с началото на учебната година. Ще има обаче и такива, които работят с големи вериги и предимно с чужди туристи, които ще удължат сезона до 30 септември и дори в началото на октомври, смятат в бранша.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button