България

Пещера Венеца – красота, скрита под земята

Една от най-красивите пещери у нас никога не е била обитавана от хора. Изпълнена е с изключително впечатляващи пещерни образувания – неповторими по изящество и цветове. Пещера Венеца край Белоградчик вече близо десет години събира туристи от близо и далеч. Тя е дълга около 200 метра и има няколко тесни участъка, през които трябва да се премине, за да се разкрие красотата ѝ.

През далечната 1960 година при взрив в кариера за добив на варовик край видинското село Орешец, вместо всичко да полети нагоре, то потъва надолу и пред погледите на работниците се открива неописуема гледка. Красотата на пещера Венеца вече е пред погледа на хиляди туристи, които идват, за да я разгледат. Юлия и Каролина са едни от тях. Те са от Украйна и Полша и са очаровани от видяното вътре, предава Нова.

Непознатата Надарска пещера и тайнственият каньон Горло

„Ние посещаваме много пещери в България и тази е много добре подредена, всичко се вижда, а осветлението е страхотно. Като морско дъно изглежда вътре, твърди Каролина.

„Първата пещера, в която видяхме оникс. Има бял и жълт. И е много, много хубаво“, посочва Юлия.

Образуванията в пещерата са на почти десет милиона години -сталактити, сталагмити и сталактони се срещат на всяка крачка. Най- големият сталактон се намира именно в пещера Венеца и е с обиколка 25 метра. „Интересното при него е миксът от бял мраморен оникс, както и образуванията по него. Затова е наречен Водопадът“, разказва Нина Иванова, екскурзовод в пещера Венеца.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button