Новини

Пътуването в Европа вече няма да е безплатно

От 2024 г. пътуването в Европа вече няма да е безплатно, пише CNN. Програмата за безвизово пътуване ETIAS ще позволява влизане в страните от ЕС на цена от 7,70 долара. Както подсказва името, това не е виза – това е система, чрез която посетителите от държави, които не изискват визи за влизане в Европа, могат предварително да регистрират посещенията си. Тези, които в момента се нуждаят от визи за влизане, ще продължат влизат с тях.

Макар че много граждани на САЩ изглеждат шокирани от този ход, те може би ще се изненадат, че системата ETIAS е създадена по модела на програмата за безвизово пътуване ESTA, която беше въведена през 2009 г. от Съединените щати. И, разбира се, гражданите на много страни се нуждаят от „истински“ визи за страните от ЕС – което е не само скъп, но и отнемащ време процес.

ETIAS ще се присъедини към безбройните такси за настаняване и „туристически такси“, които вече се начисляват в цяла Европа. Ето какво трябва да знаете за тях.

Кога ще влезе в сила ETIAS?

Първоначално беше предвидено да започне да функционира през май 2023 г., но сега изглежда, че е на път да стартира през 2024 г.

Кой се нуждае от разрешение за ETIAS?

Гражданите на около 60 държави извън ЕС, които понастоящем не се нуждаят от виза за ЕС – като САЩ, Обединеното кралство, Япония, Сингапур и ОАЕ. Жителите на ЕС са освободени, независимо от тяхната националност.

От друга страна, лицата, които понастоящем се нуждаят от виза за влизане в ЕС, ще продължат да се нуждаят от виза.

Какви други туристически такси има в Европа?

В повечето градове в континентална Европа се начислява „туристическа такса“ за нощувки – обикновено няколко евро, които се добавят към сметката в края на престоя ви, макар че понякога тя трябва да се плати в брой. Ако отсядате в Airbnb, домакините често събират този данък от вас при пристигането ви.

Данъците обикновено отиват за обезпечаване на обществените услуги, които се влияят от посетителите, като например събирането на боклук и почистването на улиците. Амстердам например наскоро отпусна допълнителни 7 млн. евро за мрежата си за обществен транспорт. Освен това те обикновено се начисляват само за определен период, обикновено до една седмица. По този начин ще бъдете възнаградени, ако останете по-дълго.

Ето кои са градовете в Европа с най-мръсен въздух

Манчестър стана първият британски град, който през март 2023 г. въведе данък от 1 паунд (1,30 долара) върху нощувките. Изглежда, че Единбург ще го последва, а Уелс иска да въведе „данък за посетители“ за нощувките.

Какво ще стане, ако не остана да нощувам?

Вероятно ще платите данък за нощувка, където и да отседнете, тъй като в повечето европейски страни се начисляват такива данъци, макар че в по-малко популярните общини те са по-евтини.

Какви ще бъдат таксите за пътниците на круизни кораби?

Круизите са известни с това, че вредят на околната среда, както и на градовете, които са погълнати от пътници в дните на пристанището – пътници, които харчат малко пари в дестинацията, тъй като вече са обслужени на борда.

Някои градове въведоха такси върху пристигането на круизните пътници. Ако корабът акостира в Барселона за 12 или повече часа, ще платите 4,75 евро (3 евро регионална такса и 1,75 евро градска такса). Посетителите на Амстердам, пристигащи с круиз, плащат 8 евро. Това важи само за кораби, които акостират за един ден – ако круизът ви започва или завършва в Амстердам или ако нощувате в града, сте освободени от такса, пише бтв Бизнес новините.

Не само круизните кораби обаче събират такси при пристигане по море. В Италия съществува такса за слизане от кораба, която пътниците, които не пребивават на територията на страната, трябва да платят, когато пристигат на островите, независимо дали с обществен ферибот или с частна лодка. Цената се определя от местните власти.

Защо има входна такса за Венеция?

Многократно обсъжданата такса за влизане във Венеция, която беше отлагана многократно, след като за първи път беше предложена за 2019 г., сега е предвидена за 2024 г. Беше обявено, че таксите започват от 3 евро в спокоен ден и достигат до 10 евро в пиковите часове. Тази такса обаче е само за еднодневните туристи, за които се смята, че съставляват 90 % от посетителите, допринасят малко за местната икономика, но създават много проблеми в града. Ако сте отседнали за една нощ, вече сте платили „градския данък“ за нощувка и сте освободени от него.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button