Новини

Първи британски град въвежда туристически данък

Скоро Манчестър ще стане първият град в Обединеното кралство, който ще налага туристическа такса. Северозападният английски град ще въведе новата такса от 1 април 2023 г.

Нощната такса ще важи за всички посетители, които отсядат в апартамент, хотел или къща за гости в центъра на града.

Приходите от таксата за посетители на града ще бъдат инвестирани в културни и туристически инициативи, като събития и фестивали. Ще се използва и за подобряване на уличната чистота и туристическото изживяване.

Очаква се таксата да донесе около £3 милиона (€3,4 милиона) годишно.

Колко ще бъде туристическата такса в Манчестър?

Туристическият данък в Манчестър ще бъде определен на £1 (€1,14) на стая на вечер.

То ще се прилага за всички хотели и апартаменти с обслужване за кратък престой в центъра на града с годишна наемна стойност от £75 000 (€85 000) или повече.

Имотите в свободно дефинираната зона за BID за настаняване в Манчестър ще подлежат на такса. В момента това включва 73 имота, предимно в рамките на вътрешния околовръстен път на Манчестър и Салфорд.

Турция ще облага туристите с данък от новата година

Таксата ще бъде поета от доставчиците на настаняване. Той ще се прилага автоматично за всички нови имоти в зоната, отбелязва „Евронюз“.

На референдум през 2022 г. хотелиерите гласуваха с 80 процента в полза на туристическия данък, което показва, че страховете, че може да навреди на туризма, не са широко разпространени.

Манчестър популярна туристическа дестинация ли е?

Манчестър посреща над един милион международни посетители всяка година. Това е третият най-популярен туристически град в Обединеното кралство след Лондон и Единбург.

Туризмът носи £7,5 милиарда (€8,5 милиарда) на икономиката на града всяка година, според местните власти.

Таксата за посетители се въвежда на фона на бързия растеж на хотелския сектор в града.

През 2020 г. Манчестър трябваше да удвои капацитета на стаите си с 28 нови хотела – включително Mollie’s, проектиран от известната Soho House – които трябваше да бъдат отворени до 2023 г.

Градът е известен в цял свят с футбола – стадионът на Манчестър Юнайтед „Олд Трафорд“ привлича около 32 милиона местни и международни посетители годишно.

С международно летище градът действа и като врата към Националния парк Lake District, който е на два часа път с кола на север.

През юни 2023 г. Манчестър ще разкрие Factory International, център на изкуствата , музиката и културата, който ще стане постоянен дом на годишния Международен фестивал в Манчестър.

През декември Co-op Live ще отвори врати в Манчестър. Това ще бъде най-голямата закрита арена в Обединеното кралство.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button