Новини

Отвориха за посещения пещера „Бисерна“

В първия ден от Страстната седмица на 2023 г. най-дългата и красива пещера на Шуменското плато – „Бисерна“, бе отворена за посещения. Пещерата ще посреща туристи до края на юни от сряда до неделя включително, почивните дни ще са понеделник и вторник.

„Бисерна“ е обитавана от 14 вида прилепи, а за да не се смущават колониите им, посещенията стават след предварително записване в Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ на телефон: 054 800 765. През седмицата часовете на влизане са: 10:00, 11:30 и 13:00 ч., а през уикенда групи ще се приемат 10:00, 11:30 и 13:00 и 15:00 часа.

От природния парк поясняват, че маршрутът в пещерата е дълъг около 800 метра в едната посока. До самата нея се стига пеша, тъй като горският път не е подходящ за автомобили. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен.

Дяволското гърло – краят на една любов

Пешеходните маршрути са два – от парк „Кьошкове“ („Урок по горската пътека“) и от разклона за Крепостта („Стария град“) по пътя за вилата на община Шумен. Табели са поставени по всички маршрути, уточняват от „Шуменско плато“.

Температурата в пещера „Бисерна“ е 10 градуса и затова е необходимо посетителите да имат топли дрехи. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки.

През лятото пещерата – както всяка година, ще бъде затворена за посетители, заради периода, през който прилепите раждат и отглеждат малките си.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button