Новини

Ню Йорк потъва заради небостъргачите си

Учени от САЩ стигнаха до извода, че Ню Йорк потъва под тежестта на своите небостъргачи. Изследването е публикувано в списание Earth’s Future. Служители на Геоложкия институт на САЩ и Университета на Роуд Айлънд стигат до извода въз основа на сателитни данни, като моделират геоложки модел на града.

Резултатите от симулацията показаха, че Ню Йорк потъва със скорост от 1-2 милиметра годишно. Не е много, но някои части на града потъват много по-бързо. Следователно деформацията на почвата може да се превърне в проблем не само в крайбрежните райони. Те установяват, че почвата е податлива на налягана.

Саудитска Арабия представи супермодерния град Неом, 33 пъти по-голям от Ню Йорк

В това ново проучване учените изчисляват, че общата маса на повече от 1 милион сгради в Ню Йорк е 764 милиарда килограма. След това те разделят града на мрежа от квадрати с размери 100 на 100 метра и преобразуват масата на сградата в налягане, регулирано от гравитацията.

Техните оценки включват само масата на сградите и тяхното съдържание: изследователите не са включили теглото на пътищата, тротоарите, мостовете, железопътните линии и други павирани площи в Ню Йорк. Анализът на тези данни показа, че почвата, богата на глина и изкуствен насип, е особено податлива на слягане.

По-еластични почви се връщат обратно след строителството, докато скалната основа, върху която са закотвени много небостъргачи, не се движи толкова много. Изследователите предупреждават, че нарастващата урбанизация, включително отводняването и изпомпването на подпочвените води, може само да изостри проблема.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button