Новини

Нова уникална геотермална лагуна отваря врати в Исландия

Предстои Исландия да се сдобие с още един зашеметяващ геотермален басейн, който да добави към 200-те, които вече има.

Сред тях са изключително привлекателната Sky Lagoon, която отвори врати миналия април, и Синята лагуна, с която всички любители на Instagram са добре запознати.

Към списъка през април ще се присъедини Skogarboo, или Forest Lagoon. Тя обхваща 500 квадратни метра, което е малко, в сравнение със Синята лагуна с площ от 8 700 квадратни метра.

Но пък предлага нещо уникално – заобиколен е от дървета, посочва T+L. Това е рядкост за Исландия, тъй като само три процента от сушата на страната е категоризирана като гориста. Нещо повече, посетителите имат възможността да наблюдават Северното сияние от водите на басейна.

Лагуната предоставя „зашеметяващи гледки към фиорди и планинска верига“, като предлага на гостите да „изживеят среднощното слънце, вдъхновяващите залези, северното сияние и възможности за наблюдение на звезди през цялата година“.

Басейнът, разположен в град Акурейри, Северна Исландия, е свързан с пешеходни пътеки сред дърветата, така че да можете да се насладите на спокойната обстановка преди или след потапяне в естествено топлите му води.

А когато дойде време да влезете във водата, имате избор между горската лагуна (чиято температура е между 39 до 42 градуса), инфинити басейн, студен басейн и сауна. Лагуната предлага и два бара, на които можете да консумирате напитки без изобщо да излизате от водата.

След като се измъкнете от термалните басейни, можете да се изсушите до огнището с коктейл или чаша кафе и парче торта. А ако сте гладни, можете да хапнете в бистрото традиционния „сморреброд“ – отворени сандвичи с ръжен хляб, гарнирани с риба, колбаси или сирене.

Устойчивостта е вплетена в ДНК-о на Skogarboo.

Всички строителни материали са екологично чисти, устойчиви и от отговорни източници. Няма химикали, добавени към водата, всички почистващи продукти са екологични, а шампоаните и сапуните – органични, пише Профит.

Проектът Skogarboo стартира случайно през 2015 г., когато при строителството на новия планински тунел Vaolaheioi е открит нов геотермален източник. Горещата 50-градусова вода, която се излива в новия тунел, е умело отклонена към фиорд до град Акурейри, разположен на пет часа път с кола североизточно от столицата Рейкявик.

Ръководителите на проекта се надяват, че той да възроди туризма в района. Те вярват, че новия естествен геотермален басейн в района ще подтикне посетителите да прекарват повече време в Акурейри и околностите му. Това, от своя страна, ще има положителен ефект върху местните бизнес и икономика.

Исландците използват геотермалните води от векове. Страната е пионер в развитието на геотермалната енергия, която сега представлява 66% от нейното енергийно потребление.

Билетите за Skogarboo могат да бъдат закупени онлайн срещу 40 евро на човек. Лагуната може да побере до 200 посетители наведнъж и ще бъде отворена седем дни в седмицата от 10 сутринта до полунощ.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button