Новини

Наклонената кула в Пиза се изправи с още 4 сантиметра

Наклонената кула в Пиза постепенно се изправя благодарение на стабилизиращите работи по нея, установи проучване на италиански учени, цитирано от „Дейли мейл“. Наклонът на кулата е причина за безпокойство за инженери, историци и хиляди туристи от десетилетия насам.

11-годишен проект за стабилизиране намали наклона й с 38 см до 2001 г., а през следващите двадесет и една години оттогава кулата се е изправила с още 4 см. Въпреки че наклонът е намален, корпусът на кулата все още се “люлее” със средно около 0,5 мм на година според Нунцианте Скуелиа, професор по геотехника от университета в Пиза. „Днес обаче стабилността на кулата-камбанария е по-добра от очакваното“, каза той пред италианската осведомителна агенция АНСА.

Камбанарията, символ на могъществото на морската република Пиза през Средновековието, е успяла да оцелее неповредена при най-малко четири силни земетресения, поразили региона от 1280 г. насам. Проучване от 2018 г. установи, че именно мекотата на почвата под основите, която първоначално е била отговорна за нейното килване, я е предпазила от силните трусове. Според теориите 57-метровата кула се накланя още по време на строителството, което започва през 1173 г. Причината се крие в погрешен проект, чиито основи са дълбоки едва три метра и са изградени върху слаб и нестабилен почвен слой. Почвата под основите е по-мека откъм южната страна, което довело до прословутия наклон.

Най-красивите пейзажи в Европа

Строителите се опитали да го компенсират, докато изграждат последните осем етажа. Те направили подовете им по-къси от едната страна, с което конструкцията ставе и извита, освен че е наклонена. Изграждането не е завършено до 1319 г. поради различни битки между Пиза и Генуа, Лука и Флоренция, но тези паузи дават време на почвата в основите да се слегне.
През 1990 г. кулата все още се накланя на 5,5 градуса на юг и е затворена за обществеността поради опасения, че ще се срути.

След като прилагат няколко неуспешни стратегии за изправяне на структурата, инженерите решават да изпробват т. нар. „извличане на почвата“. Това включва изкопаване на два камиона с пръст под северната страна на кулата, след което са използвани стоманени въжета, за да се придърпа тя към изправено положение. Процедурата дава резултат, но екипът установява, че сградата продължава да се накланя по време на дъждовете през зимата, тъй като под северната й страна се събира голяма водна маса.Налага се да бъдат изкопани дренажи, така че водата да се изтича в специални кладенци и по този начин основите да се поддържат стабилни.
Проектът е завършен през 2001 г. и води до изправяне на кулата с 38 см или 0,5 градуса. Оттогава се правят корекции, като наклонът продължава постепенно да намалява.

Експертите обявиха, че кулата в Пиза ще бъде безопасна през следващите 300 години по време на проверка през 2005 г., съобщи АНСА. Те също казаха, че напредъкът в технологиите означава, че кулата един ден ще се изправи напълно. През 2013 г. друга проверка разкри, че италианската забележителност се е изправила с още около 2,5 см от 2001 г. дотогава. Най-новото проучване сочи, че кулата се е изправила от 2001 г. насам с още 4 см.

Днес наклонът на кулата в Пиза е два пъти по-малък от този, с който тя започва съществуването си през 1350 г.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button