Новини

Морето наистина ще е солено: Колко излиза седмица почивка по родните курорти?

Eвpoĸoмиcията oдoбpи пoмoщ зa тypoпepaтopитe, с ĸoятo дъpжaвaтa финaнcиpa вcяĸa зaeтa ceдaлĸa пpи чapтъpнитe пoлeти дo Бългapия c 35 eвpo. Целта – повече чужденци да дойдат на почивка у нас.

В същото време от Националния борд по туризма изчислиха за bTV, че за тричленно семейство едноседмичната ваканция на Черноморието това лято ще струва 1700 лева. Това е по-скъпо с 11% от миналата година.

Това означава, че на член от семейството един ден на морето излиза 81 лева сега, спрямо 72 през 2021 г.

Един средно голям хотел в Слънчев бряг разполага с 220 стаи. В момента е в ремонт, а след месец ще открие сезона с 30 запълнени стаи.

„Стартираме на 1 май с полски и по-късно с английски туристи, имаме анулации, но те са нормални за сезона, за средната заетост, която имаме“, казват от ръководството на хотела.

Въпреки това очакванията са за по-силен сезон от миналогодишния. Експертите не смятат, че войната в Украйна ще обърка сметките фатално.

Не на това мнение е Павлина, която работи в туризма от 26 години. Отчита липса на ранни записвания. „Почти никакъв сезон не ни очаква. В януари се усети осезаемо, че COVID започва да отстъпва и имаше оптимистична прогноза за сезона, с войната в Украйна обаче нещата станаха все едно ги отрязаха с нож. В момента много плахи записвания и то в кратко бъдеще до 2 месеца напред“, казва тя.

Според нея близкото географско положение на страната ни до Украйна, притеснява чужденците.

От Института за оценка и анализи в туризма очакват 9 млн. туристи спрямо 7 млн. и 200 000 миналата година.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button