Новини

„Мъжкото хоро“ отново запълни всички хотели в Калофер

Всички места за настаняване в Калофер са заети в дните около Богоявление, съобщава за БТА кметът на града Румен Стоянов. На 6 януари калоферци изпълняват традицията „Мъжко хоро“ в ледените води на река Тунджа, а ритуалът събира зрители от всички краища на страната и чужбина. Легловата база в Калофер и в местностите „Паниците“ и „Бяла река“ е около 900 легла.

По думите на Стоянов и в Карлово, и околията вече не може да се намери място за дните около Йордановден. За нас е важно да има пътникопоток в града, защото така се помага за поминъка на хората, отбелязва кметът и допълва, че в тези дни всички заведения, хотели и къщи за гости са пълни, а магазините се изпразват.

Още от 5:00 вечерта участниците в „Мъжкото хоро“ се събират. Въобще не лягаме да спим, цяла вечер подгряваме с вино, мезета, песни, разказва кметът. Сутринта около 6:00 часа мъжете обличат народни носии, отиват в църквата „Свети Архангел“ и с отец Димитрий тръгват към Черковски мост на река Тунджа. Там отецът извършва ритуала с хвърлянето на кръста, който се предава на най-младия участник в хорото.

Мъжкото хоро се изви в ледените води на Тунджа в Калофер

Хората, които желаят да се потопят във водите, знаят, че трябва да са след нас, отбеляза Стоянов. Той обясни, че всички гости могат да се включат, след като местните хванат кръста и изиграят хорото. Начело на танца е гайдарския състав при Народно читалище „Христо Ботев“. Официалната песен, която се изпълнява по време на обреда, е „Залюбила е Василка“. Българският трибагреник и Самарското знаме са неизменна част от обичая.

На 6 януари в Калофер тържествено ще бъде отбелязана 175-ата годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев. В 11:30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера. След това ще бъде проведен митинг-поклонение пред Мемориалния комплекс „Христо Ботев“, където пред паметника на героя ще бъде положен „Гирлянд на славата“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button