15.8 C
София
неделя, май 28, 2023
spot_img
ruse русе

„Магията на Сурва“ в Земен се завръща след кратко отлагане

Общинският маскараден празник „Магията на Сурва“ ще се проведе на 25 март в Земен. Фестивалът води съществуването си от 2005 г. и се провежда всяка нечетна година през март. Инициативата е на кмета Димитър Сотиров.

През годините празникът е подкрепян от всички държавни и общински власти в региона, както и на национално ниво, а също от редица спомоществуватели и представители на бизнеса и културата.

Рекорден брой участници и зрители събра вторият ден на фестивала „Сурва“ в Перник

По време на падемията от КОВИД-19 фестивалът временно не беше провеждан заради наложените противоепидемични мерки в национален мащаб. Последното му издание се проведе през 2019 г., когато над 1000 сурвакари от Земенско и други съседни общини участваха в маскарадното дефиле, демонстрирайки етнографските традиции на региона в изконния им вид.

Организаторите на „Магията на Сурва“ в Земен обещават тазгодишното издание на форума да се превърне в ненадминато тържество на емоциите. Очаква се да има рекорд и по отношение броя на участниците, които ще се явят в програмата. Събитието ще започне в 14:00 ч. в пространството пред Младежкия дом в града.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

сливен
alexandra travel
Previous article
Next article

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации