Новини

Луксозната яхта на Саддам Хюсеин ръждясва в река край Басра

Ръждясващите останки от луксозна яхта на Саддам Хюсеин са се превърнали в популярно място за пикник на местни рибари. 121-метровата „Ал Мансур” – символ на богатството и властта на покойния иракски диктатор, е построена през 1980 година. В момента тя гние във водите на река край Басра и е популярно място за отмора на местните хора.

В началото на американското нахлуване в Ирак през март 2003 година Саддам издава заповед яхтата, на която никога не е плавал, да напусне дока в пристанищния град Ум Касър и да отплава към Басра. Но въздушни удари на водените от САЩ съюзнически сили потапят плавателния съд в река Шат ал-Араб.

Подводен апартамент със 180 градуса стъкло е новата суперяхта

В размирните и несигурни месеци след падането на режима на диктатора луксозната яхта е разграбена от мародери, а останките ѝ – оставени на милостта на времето. „Ал Мансур” е една от трите яхти, притежавани от Саддам.

Тя може да посрещне до 200 гости и е оборудвана с хеликоптерна площадка. Според оценки на американски официални лица иракският диктатор и семейството му през 2003 година са притежавали състояние от над 40 милиарда долара.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button