Новини

Летище „Ататюрк“ се превърна в най-големия обществен парк в Турция  

Бившето летище „Ататюрк“ в Истанбул отвори врати за посетители като най-големия обществен парк в страната, съобщи „Дейли сабах“, цитиран от БТА.

Новият парк, изграден на територията на някогашното международно летище, се простира на площ от около два кв. км. Изграждането му започна през май 2022 г. и вече е завършено на 95 процента, заяви министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат Курум.

Паркът предлага работилници за нулеви отпадъци, детски площадки, библиотеки, концертни зали, места за семейни занимания и др.

В градския парк се намира и зона, представяща завладяването на Константинопол, състояща се от над 145 000 дървета, включително 350-годишни маслинови дървета и 50-60-годишни липи и чинари.

Истанбулското летище е най-натовареното в Европа

Бившето летище, превърнато в градски парк, разполага с 2,5-километров изкуствен поток, тераси за наблюдение, места за пикник и почивка, както и велосипедни и пешеходни алеи.

Градският парк ще бъде достъпен от девет входни точки. В него са създадени и оранжерии, където гражданите ще могат да се възползват от биологичните продукти, отгледани в парка.

Министерството на околната среда, градоустройството и климатичните промени е открило досега 15 национални парка в Истанбул, а изграждането на още 27 национални парка продължава. В цялата страна е в ход създаването на 314 обществени градини, като министерството се поставя за цел до 2028 г. да постигне 200 кв. км зелени площи.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button