Новини

Кукерско шествие даде началото на фестивала „Кукерландия“ в Ямбол

Шествие със стоици кукери, предвождано от гайдари, даде началото на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ в Ямбол тази вечер. Маскираните преминаха през центъра на града до сцената на препълнения с публика централен площад.

Двадесет и четвъртото издание на „Кукерландия“ откриха служебният министър на туризма д-р Илин Димитров и кметовете на двете общини общини-организатори – Ямбол и Тунджа, Валентин Ревански и Георги Георгиев. Откриването беше съпътствано с концерт на Гайдарския състав от Котел и певицата DIA, както и от огнен спектакъл на „ЖАР театър“ и празнична заря.

Илин Димитров подчерта многообразието на маскарадната обредност у нас. „Докато в Перник гонят демони, тук вие привличате плодородието. Над 1500 участника – това за един министър на туризма е безкрайна радост“, обърна се той към присъстващите на площада. Министърът връчи на кмета на Ямбол грамота за съхранение, популяризиране и опазване на фолклорните традициите в България, тъй като по думите му „всяко едно хубаво нещо трябва да се поощрява“.

В Ямбол започва четиридневният маскараден фестивал „Кукерландия“

„Карнавалният туризъм е един от начините да направим туризмът устойчив и да популяризираме нашите чудеса. Моята задача като министър е да засилим максимално вътрешния туризъм. Това става чрез разказване на истории, а каква по-хубава история – кукери, карнавали, добри преживявания и приповдигнато настроение“, коментира пред журналисти Илин Димитров.

кукерландия

„През следващите няколко дни Ямбол е маскарадната столица на България. Градът и тунджанските села ще бъдат огласявани от хлопките и чановете на маскираните пазители на доброто. Те отново ще измолят щастие, плодородие и късмет за нашата благословена земя. Кукерите съхраняват най-древната маскарадна традиция и я предават на нашите деца и внуци“, каза кметът Ревански и благодари на всички участници във фестивала.

Средец се готви за традиционния Кукеровден

„Въпреки трудностите, през които преминаваме всички, любовта към отколешната традиция не угасва. Дойде време отново да покажем защо тази земя е земя на кукерите. Ние имаме невероятната привилегия да гледаме кукерския обичай не само на състезателни дефилета, а в естествената му среда“, каза кметът на община Тунджа, която е съставена от 44 села, в които са съхранена автентичната кукерска обредност.

Фестивалът се завърна в цялата си пищност след две години ограничен формат, заради пандемията от COVID-19. Кулминацията му се очаква утре и вдругиден, когато са състезателните дефилета в градския парк. Кукери, сурвакари, сурати, старци, мечкари, джамалари, русалии и всякакви персонажи ще се съберат, за да покажат богатството на българските маскарадни традиции.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button