България

Козма и Дамян лекуват край Сандански

Дори в настоящите пандемични времена много са тези, които отричат лечебната сила на древните и по-нови светилища по българските земи. Но оздравителната сила на точно определени места съществува от незапомнени столетия.

Святото място се намира само на 3 километра от центъра на Сандански

Траките например са го знаели и неслучайно са правели светилищата и обсерваторваториите си в специални точки, които и до днес са манастири, църкви, оброци. Едно такова място е манастриският комплекс на около 3 километра североизточно от центъра на Сандански.

Това е обителта на светите безсребреници Козма и Дамян. Разположена е на височина, от която има видимост на повече от 180 градуса наоколо. Обновява се непрекъснато, но най-важното е, че главната църква с името и покровителството на безсребрениците е изключително лечебно място.

Чудесата в Араповския манастир

Потвърждават го не един и двама, пристъпили прага на храма, макар да има и такива, които нищо не усещат, нито са по-развълнувани от посещението, просто палят свещ и си излизат. Продавачът на свещи в църквата казва, че това се дължи на вярата, както и на трептенето на човека.

Манастирът на безсребрениците е древно свещено място

На въпроса какво има предвид за трептенето, възрастният човек отговаря, че това е оново специфично биене на сърцето, което поставя човек на точно неговата пътечка в живота уникална и единствена, само негова и никого другиго.

Хората може да са много добри, честни, благородни и милосърдни, но да не усетят нищо в храма, защото пътечката им ги води по други места, пише вестник Уикенд.  А чиято пътечка ,,прихваща“ от тази на енергията на светите безсребреници, този човек влиза в храма на Козма и Дамян и застива.

Храм и аязмо пречистват душите и телата

Стои пред олтара дълго време като закован. Не помръдва, само от време на време  може да се забележи, е се полюшва напред-назад, наляво и надясно – толкова невидимо, че дори самият човек сякаш не усеща. Има хора, които изкарват в това състояние  много дълго, часове.

Някои от тях разказват, че от някъде някаква странна топлина и светлина влиза в тялото им и отива  точно там, където ги боли и където е проблемът на болестта. Загравя и цялото тяло, но приятното светло-топло движение е най-концентрирано в проблемните области.

В разказите си преживелите  чудотворното въздействие  на невидимите лечители Козма и Дамян споделят, че не мислят за нищо и се изненадват как мислите им ги няма и само някаква лекота като летене ги обзема. Други казват, че в момента на невидимото ,,приковаване“ намират отговори на дълго измъчвали ги въпроси и решения как да постъпят и какво да направят.

Според легендата безсребрениците Козма и Дамян са живели и лекували край днешния Сандански, който някога се е казвал Свети Врач

Църквата на безсребрениците Козма и Дамян трудно се напуска. Но в двора на обителта има и два чудотворни параклиса – на света Петка и на свети Димитър. Мирото – така се нарича лековитият извор в миниатюрния параклис на света Петка. Вярва сем, че помага при проблеми с очите и за зачеване.

Силата на неговата вода сякаш укрепва и завършва лечението, което е започнало в църквата на светите Козма и Дамян. Умиротворението, спокойствието и силата на това място просто принуждават неспокойния градски човек да приседне на пейките до параклиса и просто да поседи, зареял поглед насреща в планинските склонове.

Санданският манастир ,, Св. св. безсребреници Козма и Дамян“ е разположен на десния бряг на река Санданска Бистрица в живопистната местност Смилово сред естествени ливади и вековни кестенови дървета.

Монтанезиум шепне легенди

За ранната история на обителта се знае съвсем малко. Няма точни сведения за възникването й, но местните са сигурни, че мястото е използвано като светилище от тракийските племена в района. По данни от проведено преди години бегло археологическо проучване на това място е имало манастир още през епохата на ранното християнство – IV – VI век.

И днес около църквата  все още си личат очертанията на статри зидове, срещат се и архитектурни късноантични детайли – бази от колони, каменни блокове и други дребни детайли. Откривани са глинени тръби, които вероятно са захранвали с вода монасите.

Понастоящем манастирът ,, Св. св. Козма и Дамян“ е действащ, но без монаси.

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button