Новини

Коледна елха и украса за над 100 000 лева в Сливен, в Ямбол е за над 80 бона

Спорове заради цената на коледната украса в Сливен. Една фирма се е явила и е спечелила поръчката на общината за над 100 000 лева. Според разчетите поставянето на една играчка струва точно 23,10 лв. Махането ѝ – още толкова. Общината плаща над 25 000 лева за светещо коледно джудже. Фирмата, спечелила конкурса, отказа коментар.

Коледните светлини в Сливен бяха запалени на тържествена церемония, която събра малки и големи на площада в града. Сред новите елементи в украсата са 3D джудже и ботушче с подаръци. Закупуването им струва близо 23 000 лева, отделно е монтажът и демонтажът за 4 000 лв.

„Да, скъпи са самите материали, които се използват. Елементите трябва да бъдат обезопасени добре, все пак по тях протича електричество, а около тях се движат деца, хората сядат, правят си снимки. Това със сигурност също влияе на цената. И, разбира се, повишението в стойността на всички материали”, коментира пред Нова зам.-кметът на Сливен Пепа Чиликова.

Според ценоразписа слагането и махането на топка от коледната елха струва 23,10 лв. „Разбира се, това не е евтина дейност, защото тя е свързана с извършване в много кратки срокове, с много хора, техника, съоръжения и е свързано с това тя да бъде монтирана безопасно, така че със сигурност това влияе при формирането на цената”, добави Чиликова.

Бургас отново впечатлява с коледната си украса

Малко над 113 000 лева струва полагането на коледната украса в Сливен. Сред елементите е даване под наем на елха за 10 000 лева на месец. Обявената обществена поръчка печели единствената фирма, която се явява.

„Тази година е такава ситуацията – една фирма се е включила, не мога да дам обяснение защо другите фирми не се включват. Със сигурност, нашето желание е да има повече участници”, поясни зам.-кметът.

Спечелилата обществената поръчка фирма отказа коментар как е калкулирала цените за коледната украса. Те са публични и видни в сайта на Община Сливен. По-късно от градската управа обявиха, че цената на украсата е сред най-ниските, в сравнение с други областни градове.

Ямбол също постави коледна украса за десетки хиляди левове. За първи път в града има 14-метрова светеща комета, която струва над 82 000 лв. Празничните светлини бяха запалени тържествено в сряда. Сред новите елементи в тазгодишната украса са и 12-метрови цифри за Новата 2023 година, както и светеща пейка.

„Много се радваме, че имаме такава украса. Искаме нашите съграждани да се гордеят с Ямбол. Електрическите елементи са производство на италианска фирма, която избрахме внимателно”, каза в ефира на „Здравей, България” зам.-кметът на града Енчо Керязов.

На 13 декември в Ямбол ще бъде открита и първата синя лекоатлетическа писта у нас.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button