Класации

Кой е най-редкият паспорт в света

Суверенният военен орден на Малта – известен още като “Рицарите на Малта” – не е просто религиозен католически орден с почти 1000-годишна история. Нито пък е просто организация за хуманитарна помощ с многомилионен бюджет за операции, включващи поддръжка на бежански лагери и програми за помощ при бедствия в около 120 страни по света.

  • Кои са Суверенният военен орден на Малта?
  • Защо този паспорт е толкова рядък?
  • Кой притежава най-редкия паспорт на света?

Той има статут на суверенна нация и наблюдател в ООН и собствена конституция, но необичайно… без никаква земя. Издава регистрационни номера на автомобили – без да има пътища, по които да се движат – и собствени печати, валута и паспорти.

Българският паспорт остава сред най-мощните в света

Тези рицари се формират като орден в Йерусалим около 1099 г. и са подарени на Малтийския архипелаг през 1530 г. от краля на Испания. Наполеон Бонапарт принуждава рицарите да напуснат Малта при френската инвазия от 1798 г. и в наши дни седалището на Ордена е в Рим. Само около 100 от 13 500 рицари, дами и капелани, които сега са разпръснати по света, живеят на Малтийския архипелаг.

Първите паспорти са издадени от Малтийския орден през 1300 г., когато неговите дипломати са пътували до други държави с документи, удостоверяващи ролята им на посланици. След Втората световна война използването на дипломатическия паспорт придоби характеристиките на паспортите, използвани в други страни. Днес има само около 500 от тези дипломатически паспорти в обращение – което го прави най-редкия паспорт в света.

Защо този документ е толкова изключителен?

Пурпурният паспорт на Ордена (може би препратка към кръвта на Христос) е запазен за членове на Суверенния съвет и ръководители на дипломатически мисии и техните семейства. Той е украсен със златни букви, изписващи името на организацията на френски език, „Ordre Souverain Militaire de Malte“ и герб.

Орденът дава паспорти на членовете на тяхното правителство за срока на техния мандат. Паспортите на Великите магистри са валидни за най-дълъг период, тъй като те се избират за 10 години, могат да служат два мандата и трябва да се пенсионират до 85 години. Други паспорти са валидни за четири години и се използват само за дипломатически мисии. Паспортите имат 44 страници с воден знак с малтийския кръст без много други картинки – без изображения или цитати.

Две трети от членовете на Шенген признават дипломатическия паспорт и Орденът работи в тясно сътрудничество с много страни без официални дипломатически отношения като Франция, Великобритания и САЩ.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button