Класации

Кои са най-скъпите градове в света тази година?

Сингапур и Цюрих си делят първото място за най-скъпи градове в света тази година, следвани от Женева, Ню Йорк и Хонконг, съобщи Economist Intelligence Unit (EIU), цитирани от Ройтерс.

Средно цените в тези градове са се повишили със 7,4% на годишна база в местна валута за над 200 често използвани стоки и услуги, лек спад от рекордното увеличение от 8,1% миналата година, но все още цените са „значително по-високо от тенденцията през 2017-2021 г.“ се казва в доклад.

Сингапур си върна върха в класацията за девети път през последните единадесет години поради високите нива на цените в няколко категории, но европесйкият град Женева успя да го догони.

Градът-държава има най-високите транспортни цени в света, благодарение на строгия правителствен контрол върху номерата на колите. Освен това е сред най-скъпите за дрехи, хранителни стоки и алкохол.

Ето кои са най-опасните природни атракции в света

Покачването на Цюрих отразява силата на швейцарския франк и високите цени на хранителни стоки, стоки за бита и отдих, се казва в проучването, предава бТВ.

Женева и Ню Йорк си делят третото място, докато Хонконг е пети, а Лос Анджелис е шести.

Азия продължава да вижда относително по-ниски увеличения на цените. Китайските градове паднаха в класацията с четири града – Нанкин, Уси, Далиан и Пекин падат с няколко места надолу в класацията тази година заедно с Осака и Токио в Япония.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button