Новини

Кои европейски спални влакове са по-евтини от полет

Докато летовниците се отказват от полети и безкрайни закъснения, европейското възраждане на железниците е в разгара си. Но хващането на влака е по-добро не само за планетата. Може да е по-добре и за портфейла ви.

Според ново изследване на Which? Пътувайте, семействата могат да спестят пари, като изберат спални влакове вместо полети на къси разстояния.

Четиричленно семейство може да спести близо €115, пътувайки със спален влак , твърди организацията за защита на потребителите. По-голямо семейство би могло да спести повече от €287.

И така, всички на борда – ето маршрутите, по които можете да спестите малко пари за ваканция .

Кои маршрути на спални влакове ще ви спестят най-много пари?

Which? анализира разходите за пътуване за три европейски и два спални маршрута в Обединеното кралство.

За европейските маршрути – Париж до Виена, Брюксел до Виена и Лондон до Берлин – те сравняват цената на най-евтиното частно купе през първата седмица на август с цената на най-евтиния полет и нощувка.

Услугите от Париж до Виена и Брюксел до Виена се управляват от Nightjet, най-голямата компания за спални влакове в Европа.

При тези услуги една двойка би спестила пари, летейки със самолет. Но двойка с две или четири деца би било по-добре да хване влака.

Ето в коя европейска страна високоскоростните влакове са най-евтини

„Групи от четирима биха могли да спестят £94, докато по-голяма група може да намали сметката си за почивка с огромните £267,“ Кое? сключен.

По спалния маршрут от Лондон до Берлин – който стартира на 25 май и ще се управлява от European Sleeper – билетът е малко по-скъп от полет и нощувка.

Рори Боланд, редактор на Which? Travel, призна, че цената остава „пречка“ за пътуванията, съобразени с климата.

„Въпреки че в цяла Европа бяха пуснати нови маршрути със спални влакове, цените са непосилни за много пътници“, каза той.

„Нашето изследване установи, че пътуващите самостоятелно и двойките ще трябва да платят значително повече, за да изберат влака пред самолета. Но добрата новина е, че има спестявания за семейства и по-големи групи, които могат да споделят купета във влака.“

Спалните влакове в Обединеното кралство струват лкото полетите

Обединеното кралство има две спални услуги: GWR’s Night Riviera от Лондон Падингтън до Пензанс и Caledonian Express от Лондон Юстън до Хайлендс.

Услугата за спане на Корнуол струва приблизително колкото един полет. Въпреки това е по-евтино, ако имате железопътна карта, която ви дава отстъпка от около £50 (€57,50). Пътниците могат да вземат безплатно дъска за сърф или велосипед.

Caledonian sleeper – известен луксозен вариант – е по-скъп от летенето за двама възрастни, докато семейство от четири или шест души би платило подобна сума.

Колко по-добро е летенето за планетата?

Можете да намалите въглеродния си отпечатък, като се откажете от пътуването със самолет.

Полет от Лондон до Берлин отделя около 242 кг въглероден диоксид на пътник – приблизително същото количество, което средният гражданин на Демократична република Конго произвежда за три години.

Нова влакова линия свързва тези 3 невероятни европейски града

Пътуване с влак по същия маршрут ще освободи около 32 кг CO2 на пътник, което е седемкратно намаление на емисиите от полета.

Вътрешните полети на Обединеното кралство също са много по-интензивни на въглерод от железниците. Пътуването от Лондон до Абърдийн с влак отделя 50 кг CO2 на пътник, но по въздух се удвоява повече от 119 кг на човек.

„Бавното пътуване“ и възраждането на железниците

С по-малко изисквания за сигурност, по-облекчени правила за багажа и невероятни гледки, пътуването с влак може да осигури противоотрова за неприятностите на летенето.

Освен това е по-малко вероятно да останете блокирани поради отмяна на полет в последната минута или дълго закъснение – кошмар, който може да унищожи и най-щателно планираната почивка.

С 200 000 км железопътен транспорт в Европа има много начини да видите континента през прозореца на влака.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button