21.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
spot_img
ruse русе

Кингстън по Темза – кварталът, който създаде Англия

Необикновен камък лежи в квартал Кингстън, който се намира на река Темза в Лондон. Той е обграден от синя желязна ограда, която имитира корона, със седем колони, представляващи седемте крале, чиито имена са гравирани в основата на камъка.

Според легендата този исторически паметник е коронационният камък на Англия.

Кингстън е административен център на едноименния лондонски квартал. Близостта му до прочутия дворец Хемптън Корт, най-известната резиденция на Хенри VIII, го прави популярно място за туристите, въпреки че мнозина не осъзнават необикновените събития, случили се там.

Кои са най-добрите Instagram кафенета в Лондон, които да посетим

Това е така, защото Кингстън не е обикновен лондонски квартал. Той е обявен за първия официален кралски квартал на Англия и е един от трите такива в Лондон заради силното си благородническо наследство.

Коронационният камък на града е особено актуален в момента с предстоящата коронация на Чарлз III.

Значението на Кингстън датира от X век, когато крал Ателстан, един от най-забележителните саксонски крале, е коронясан през 925 г.

Ателстан се смята за първия крал на Англия, победил викингите и шотландците, които се съюзили срещу него, в битката при Брунанбърх.

По този начин дал началото на обединена Англия.

Смята се, че коронясването на Ателстан се е състояло на мястото, където сега се намира църквата „Вси светии“.

Местоположението вероятно е избрано поради близостта му до границата на древните кралства Уесекс и Мърсия, които Ателстан също обединил като част от управлението си.

Въпреки че до 1790 г. не са съществували сведения за камъка, се смята, че като част от церемонията Ателстан е седнал на него, докато е коронясван. Реплика на тази първа корона е изложена в църквата.

60 безплатни или поне евтини неща за правене в Лондон

„Възможно е това да е актът на първата документирана коронация в Англия“, каза Джулиан Маккарти, доброволен екскурзовод в Кингстън.

Кингстън остава предпочитаното място за кралски коронации, като там са коронясани Едред през 946 г. и Етелред Неготовия през 979 г.

Тази традиция, създадена от Ателстан, все още се използва за коронации на британски монарси, включително коронацията на кралица Елизабет II през 1953 г. и вероятно ще бъде използван при предстоящата коронация на крал Чарлз III, пише Би Би Си.

Статуи на минали крале и кралици украсяват древните сгради на квартала и въпреки че е изминало повече от хилядолетие от коронациите на саксонските крале, камъкът остава важен символ на миналото на града.

Друга забележителност е мостът Кингстън. Някога е бил второто място за пресичане на Темза след Лондонския мост, предава бТВ.

По време на въстанието на сър Томас Уайът през 1554 г. срещу Мери Тюдор жителите на Кингстън съборили дървения мост, за да спрат бунтовниците да стигнат до Лондонската кула. За тази лоялност кралицата дава на Кингстън кралска харта за провеждане на допълнителни пазарни дни.

Крал Джордж V официално нарича Кингстън кралски квартал през 1927 г.

През 1965 г. кралица Елизабет ll издава друга кралска харта, потвърждаваща титлата на Кингстън като „Кралски квартал Кингстън на Темза“.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации