От мрежата

Как да стигнем от Барселона до свещената планина Монсерат

Монсерат е едно от най-свещените места в Испания. Местните я наричат „вълшебната планина”, която наподобява назъбено острие на трион. От върха на планината Сант Жерони се разкрива уникална гледка към цяла Каталуния. Горе се намира  старинният бенедиктински манастир, носещ името „Монестир де Монсерат”.

Монсерат се намира на около час път от Барселона.  Планината е с дължина от 10 км. и обща площ от 45 кв.км, като се е образувала в резултат на продължили милиони години геоложки процеси. Мястото обикновено е по-студено, отколкото е в Барселона.

монсерат
Снимка: Pixabay

Манастирът е основан през 1025г. от Олиба, епископ на Вик и игумен на изключително важния манастир край Рипол. През 12-13 век е изградена романска църква, като е изваян бюст на Богородица от черно дърво. Същият може да се види и днес. Манастирът се издига високо в планината, на надморска височина от 725 метра. В началото на 15-ти век комплексът има статут на независим манастир, който е особено популярен из целия континент.

Българските влогъри от Bulgarian Nomads показват в свое видео как може да се стигне от Барселона до Монсерат.

От метростанцията под площад „Испания“ трябва да хванете влак, като опциите са две – да се изкачите с лифт и трябва да слезете на предпоследната спирка, или да стигнете до крайната си точка с влака. Цената на двупосочния билет е 24 евро.

След като разгледате манастирския комплекс и музея може да се качите още по-високо в планината, използвайки фуникуляра. Цената му в посока е 9 евро. Може да купите билет за влака, лифта и фуникуляра, който струва малко над 33 евро.

Ако имате желание за кратка разходка из планината, тук ще може да видите и 13 отшелнически килии. Из планината има пътеки, водещи до тези килии.

монсерат лифт
Снимка: Pixabay
Как да стигнем до манастира:

С кола: Манастирът се намира на около 50 км. северозападно от Барселона. Следвайте път C-58 или C-16, докато видите изход за Монсерат.

С автобус:  Може да използвате автобусите на Julia /телефон: 93 261 58 58/. Потеглят от Сантс /Вирят/ в 9.15 часа и се връщат в 17.00 часа /18.00 часа в летния период/;

С влак: FGC номер R5 от станция Пласа д’Еспаня /Барселона/ до Монистрол и оттам се качете на зъбчатото влакче до Монсерат;

Актуална информация за работното време и цените може да намерите в сайта на комплекса.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button