Свят

Исландия – страната на вулканите и гейзерите

Исландия сигурно е мечта за мнозина. Със сигурност ако видиш и се докоснеш до студената и сурова, но изключително красива природа, ако видиш горещите гейзери и невероятното Северно сияние, то наистина можеш да се наречеш щастлив турист. Вероятно пък за немалко хора това просто е страната на певицата Бьорк или пък на викингите.

Сега през лятото е моментът, в който трябва да отделите време за тази изумителна островна страна, родена от вулкани и разположена в северната част на Атлантическия океан. Но внимание: Исландия е най-скъпата страна за туристи в Европа. И още – дори през лятото температурите не подвишават 10, максимум 12 градуса.

Железопътен транспор няма, шосетата не достигат до всяка точка – подгответе се за пешеходни турове

Намира се по-близо до Гренландия, отколкото до континенталната част на Европа. Част от групата на скандинавските държави заедно с Норвегия, Дания, Швеция и Финландия. Първите и заселници са викингите, които идват от Норвегия и Ирландия през 9-и век, а през по-голямата част от останалата история Исландия е била под управлението на Дания.

Именно вулканичната дейност е причина за наличието на множество гейзери, превърнали се в емблема за островната държава. Гейзерът представлява извор, чиято вода се затопля от горещата магма и изригва на няколко метра височина. Най-големите са Стохкюр и Гейсир. Стохкюр се намира на 80 км източно от столицата Рейкявик и на всеки няколко минути от него блика синьо-зелена вряща вода.

Гейсир всъщност е първият гейзер, открит от човека още през 13-и век.На моменти бликащата от него вода достига до 60 метра височина. Гейзерите  обаче не са само туристически обекти – някои от тях се използват и за отопление. Островът е образуван изцяло в резултат на вулканичната дейност.

Синята лагуна е едно от първите спа селища. Бликащите от земните недра гореща вода силно впечатлява туристите
Територията му периодично нараства, в резултат на нея или пък се формират нови острови. Днес на територията на Исландия има 20 действащи вулкана. Изригването на Ейяфятлайскулт през 2010 г. още се помни. И как няма да е така, след като формира такъв огромен облак от вулканична пепел, че дори блокира самолетния трафик в голяма част от Европа.

Най-големият вулкан на острова е Хванадалсхнукур, но най-известният, поради честите си изригвания, е Хекла. Направо е грехота да отидете до Исландия и да не посетите Синята лагуна, едно от първите спа селища в света. Гоститите му могат да се насладят на релаксиращи процедури, свеж въздух и великолепни гледки.

Това всъщнос е огромно горещо езеро, над което се носят кълба от пара. Човек може да прекара във водите му цял ден като в гигантско джакузи, а после да се вучства совежен и подмладен с десет години. Исландия е рай за туристите, търсещи нестандартни природни гледки.

Северното сияние представлява танцуващи цветни вълни в небето. Край Скогафос е сниман филмът ,,Тор: тъмният цвят“

Грохотът на вулканите в горещите гейзери не са единствената забележителност в магическия пейзаж на Исландия. Една десета от територията на страната се заема от ледници. Най-големият от тях, не само в Исландия, но и вцяла Европа, е Ватнайскул. Той заема внушителна площ от 400 км. Като отидеп там, виждаш единствено бяла пустош докъдето ти стигне погледът.

Приказната природа на Исландия се допълва от красиви водопади. Един от тях е Глимур. Той пада от 190 м височина, което го прави най-високия водопад в Европа. Тук се намира и най-големият водопад в Европа – Детифос с диаметър от 100 м. Този водопад  сякаш не тече, а направо ври. Най-впечатляващ от всички обаче е Златният водопад. Официалното му име е Гълфос, но се нарича златен поради цвета, който водите му придобиват при залез-слънце.

Полетата от Лава, заемащи голяма част от странта, приличат на лунен пейзаж. Застинали в причудливи форми скали, и покритите с искрящ сняг планини са сравними единствено с пейзажите от ,,Власттелинът на пръстените“. Навярно чак след катто видиш това, разбираш защо исландските саги са пълни с толкова поезия и сила.

Ледената лагуна Йокулсарло е истинско природно чудо. Селяландсфос е най-красивият водопад тук и е в Топ 6 на света

Поглеждайки, виждаш заснежените била и си представяш, че са спящи дракони, горещите извори – огромните бълбукащи котели, в които вещиците си готвят, а пушещите гейзери, чийто дим се слива с небето, май са денонощни фабрики за облаци.

По отношение на придвижването в Исландия, любопитно е да се отбележи, че там няма железопътен транспорт. За сметка на това на много места се предлагат автомобили под наем. Шосетата обаче не достигат до всички интересни места на острова, затова човек трябва да ссе приготви за уморителни, но удовлетворяващи преходи.

Освен природни забележителности, Исландия предлага и културни развлечения, особено в столицата. В рейкявик има много атракции, и интересни места за посещения. Най-предпочитана е разходката по ледник – пеша или с джип. Църквата ,,Халгримскирхе“ е считана за религиозна емблема на града. Сторителството й започва през 1945 г. и продължава цели 38 години до 1986 г. Днес тя заема внушителна площ от близо 700 кв. м.

Църквата ,,Халгримскирхе“ е смятана за религиозна емблема. Концертната зала ,,Харпа“ прилича на пчелна пита. Столицата е първият град без въглеродни емисии

Вътре църквата се отличава със семпъл интериор, като изключение прави огромен орган. До върха на кулата й може да се стигне с асансьор, който отвежда посетителите на осмия етаж. След като изкачат малко оставащите стълби, се стига до наблюдателна площадка, откъдето панорамата е спираща дъха – вижда се музеят ,,Перлан“, музикалната зала ,,Харпа“, океана и околните планини.

С великолепната концертна зала ,,Харпа“ и конферентен център на Рейкявик на пристанището, градът потвърди позицията си като ключово място в световните събития и култура, Тя е гордостта на Рейкяви и съоръжението действително е впечатляващо. Сградата има формата на стъклена пчелна пита и няма как да остане незабелязана.

На върха на един хълм висок 61 метра, се извисява Перлан, една от най-посещаваните атракции в Исландия. Забележителна сграда, съставена от необятен стъклен купол, който седи на шест резервоара за гореща вода. На най-горния етаж на Перлан може да се насладиш на чаша кафе или вкусна храна с невероятна гледка.

,,Китовете на Исландия“ е най-голямата изложба за китове в света. И тя може да се види само в Рейкявик. Представени са 23 модела в реален размер на видовете, открити във водите на Исландия.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button