Новини

И Виена обяви война на Airbnb

Виена обмисля мерки за ограничаване на собствениците, които обявяват за отдаване при краткосрочен наем на ваканционни жилища и къщи в платформата Airbnb. През последните дванадесет месеца в Airbnb са обявени над 10 000 градски имота. Един от основните аргументи на градската управа срещу бързото увеличаване на броя на предлаганите квартири е, че те се изваждат от имотния пазар и това допринася за повишаване на наемите.

От началото на следващата година жилища ще могат да се отдават за краткосрочно временно ползване не повече от 90 дни годишно, това предвижда изменение на строителния кодекс на Виена, който ще бъде приет тази, а ще влезе в сила от следващата година, пише БТА.

Собствениците, които искат разрешеният срок да бъде по-дълъг, трябва да подадат молба, която може да бъде удовлетворена при много строги изисквания, пояснява в интервю за локалния вестник „Виена днес“ (Вин хойте) ръководителят на Строителната полиция на града Герхард Чех.

Италия ограничава със закон Airbnb и всички подобни платформи

Освен това служителите на строителната полиция ще имат достъп до данните за събрани местни курортни такси, за да бъде открито по-лесно комерсиалното използване на имота. Не става дума за забрана, наложена на собственик, който отдава под наем жилище, неизползвано през лятото, а за предприемачи, които в някои случаи са наели цели кооперации, като дават краткосрочно под наем жилищата им, разказва ръководителят на Виенската строителна полиция.

Постъпили са много оплаквания от съседи срещу шума, причиняван от непрекъснато сменящи се наематели в жилищата, отдавани под наем чрез платформата Airbnb.

Досега не е получено официално становище за предвидените мерки от страна на интернет платформата.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button