Новини

И Испания обсъжда забрана на полетите на къси разстояния

Испания скоро може да последва примера на Франция да забрани полетите на къси разстояния в опит да ограничи емисиите на страната.

Проучване, публикувано от Ecologistas en Acción, разкри, че премахването на кратките полети, при които има алтернатива с влак до четири часа, може да спести 300 000 тона CO2 от емисии на година. И ако Испания действително замени предложените 11 въздушни маршрута с влакове, това може да намали вътрешните авиационни емисии на страната с колосалните 10 процента.

Въпреки че правителството на Испания  подкрепя забраната,  ще се нуждае от подкрепата на по-малки регионални партии.

Изненадващо еколозите са доста критични към предложението. Маршрутите, които могат да бъдат засегнати от забраната, са тези между испанската столица Мадрид и други градове в страната, включително Аликанте, Барселона, Севиля и Валенсия. Няма да бъдат включени обаче международните полети от и до столичното летище.

Може ли Европа напълно да забрани полетите на къси разстояния?

Подобно на усилията във Франция, където имаше само три маршрута на къси разстояния, които бяха успешно забранени, изглежда, че въздействието на тези мерки може да е ограничено. Ecologistas en Acción описва мерките като „чисто символични“.

И така, може ли Европа напълно да забрани полетите на къси разстояния? Вероятно е необходимо значително преразглеждане на железопътните пътувания в Европа преди каквито и да било по-нататъшни ограничения върху полетите на къси разстояния. Но пътуването с железопътен транспорт набра скорост в Испания с разработването на нови високоскоростни услуги – така че гледайте това пространство.

Възраждането на железопътния транспорт в Европа

Time Out обстойно отразява ренесанса на пътуванията с влак в Европа, от чисто новите спални влакове, пуснати тази година, до новите високоскоростни услуги.

И не става въпрос само за удобство: много европейски страни прилагат мерки, за да направят пътуването с влак по-достъпно, като Германия, Португалия и Франция пуснаха бюджетни месечни карти за транспорт. Франция също предложи забрана на супер евтини полети – така че изглежда, че се доближаваме до ерата на пътуване без полети.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button