Новини

Гърция се готви за рекордна година за туризма, въвежда ограничения

Гръцкият туризъм се очаква да постигне нов рекорд през 2024 г., според данни на Националната банка на Гърция, цитирани по-рано този месец от в. „Вима“. Анализатори на банката оценяват, че през настоящата година броят на туристите, посещаващи страната, може да превиши 35 милиона души. На фона на тези оптимистични от икономическа гледна точка прогнози обаче в последните дни се появиха и сигнали, че страната може да се опита да ограничи потока от посетители, за да избегне щетите от прекомерния туризъм.

Националната банка на Гърция: Туризмът ще счупи нов рекорд тази година

Анализатори на Националната банка на Гърция (NGB) – най-старата и втората по големина банка в Гърция, прогнозират, че туристическият сектор в страната ще счупи нов рекорд през 2024 г., като броят на пристигащите туристи през 2024 г. ще превиши 35 милиона души – със 7 процента повече от 2023 г. Те също така очакват и увеличение на приходите от туризъм, които според оценките им ще достигнат 22 милиарда евро – с 10 процента повече от 2023 г.

Ново приложение помага на туристите в Гърция

Същевременно в анализа на банката се отбелязва, че голяма част от хотелите се сблъскват с недостиг на обучен и квалифициран персонал за летния период на фона на очакваното увеличение на броя пристигащи туристи. Данните от проучването на NGB, публикувано от в. „Вима“, сочат, че 80 процента от хотелиерския сектор съобщава за недостиг на персонал, който е равен или по-голям от този през 2023 г., пише „Дир“.

Данни на Гръцката конфедерация по туризъм, цитирани от изданието „Грийк Сити Таймс“, показват, че през първите четири месеца на 2024 г. Гърция е отбелязала рекорден растеж на международните пристигания – 420 000 посетители повече в сравнение със същия период на миналата година.

От януари до април 2024 г. Гърция е посрещнала общо 4,9 милиона международни туристи, като пътуващите с въздушен транспорт са били с 335 000 повече от миналата година, а пристигащите с пътен транспорт – с 85 000 повече . По-конкретно, пристигащите по въздух са достигнали 3,1 милиона, което е с 12,3 процента повече от 2023 г., а пристигащите по шосе възлизат на 1,8 милиона, което бележи растеж от 5,1 процента.

Омбудсманът: Гърция трябва да ограничи строителството и да защити крайбрежните зони

Гърция трябва да намали необузданото строителство и да защити водните ресурси и крайбрежните райони, ако иска да поддържа здравословна туристическа индустрия, заяви в доклад, публикуван в четвъртък, омбудсманът на страната. В цитирания от агенция Ройтерс доклад се напомня, че около 33 милиона туристи са посетили Гърция през 2023 г. – с 5 милиона повече от предходната година, привлечени от археологическите й обекти, тюркоазените води на Средиземно море и почти гарантираното слънчево време.

Полицаи на велосипеди ще се грижат за спокойствието на туристите в Гърция

В доклада си обаче омбудсманът предупреждава за нарастващите рискове за околната среда и призовава за спешна реформа. „Икономиката на нашата страна силно разчита на туризма, което прави необходимостта той да бъде управляван по устойчив начин още по-належаща“, се отбелязва в текста. Гърция не трябва „да изчерпва потенциала си, като го разхищава и като превърнем нашите дестинации в непривлекателни места след време“, изтъква омбудсманът.

Туризмът дава над една четвърт от брутния вътрешен продукт на страната, а близо 2 милиона гърци получават годишните си доходи от този сектор, се отбелязва в доклада, който е първият подобен документ за туристическия сектор от създаването на тази институция в Гърция преди 25 години, отбелязва Ройтерс.

Фаворитът на социалните медии Санторини – малък остров с 15 550 жители – приема над 5,5 милиона посетители годишно – два пъти повече, отколкото през 2012 г., посочва още докладът. Годишните приходи на острова възлизат на 1 милиард евро. „В Санторини дори туристите се оплакват от големия брой туристи“, се изтъква в доклада на омбудсмана.

Гърция осигурява безплатни ваучери за почивка и на българите, работещи в страната

В документа се призовава за по-строга регулация, която да намали строителството в крайбрежните зони, и да се забави изсичането на горите, което създава предпоставки за наводнения. Отправя се призив също за по-голяма грижа за водните ресурси в условията на „огромни“ изисквания за питейна вода, плувни басейни и аквапаркове.

Мицотакис: Обмисляме ограничаване на посещенията от круизни кораби

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на свой ред сигнализира днес, че страната може да предприеме в бъдеще и друга мярка за противодействие на свръхтуризма и тя е свързана с круизите, съобщава в. „Катимерини“.

Гърция обмисля налагане на таван на броя на круизните кораби, посещаващи най-популярните острови на страната, за да се ограничат щетите от прекомерния туризъм, заяви премиерът Мицотакис в интервю за Блумбърг, цитирано от гръцкия ежедневник.

„Мисля, че ще го направим догодина“, каза Мицотакис, като добави, че новите правила могат или да ограничат общия брой на островните кейове, или да въведат тръжна процедура за слотове.

Според информацията круизите са генерирали приходи от 847,4 милиона евро през 2023 г. – над два пъти повече отколкото през 2022 г. Гръцкият премиер обаче постави под въпрос дали икономическите ползи от огромните круизни кораби са по-важни от въздействието им върху околната среда.

Гърция откри летния сезон

Мицотакис спомена цикладските острови Санторини и Миконос, които се превърнаха в център на дебата за опасностите от прекомерния туризъм, като заяви, че именно те са тези, които „несъмнено страдат“.

Санторини беше посетен от 800 круизни кораба през 2023 г., следван от Миконос със 749.

„Санторини е най-уязвимият, Миконос ще бъде вторият“, отбелязва гръцкият премиер, цитиран от в. „Катимерини“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button