Новини

Еврокомисията обмисля нови регулации за Airbnb

Европейската комисия обмисля да предложи нови регулации за платформата Airbnb, както и за други подобни компании за краткосрочно отдаване под наем на жилища, казаха източници, запознати с въпроса пред „Ройтерс“.

Съгласно проектозакона, тези компании ще трябва да предоставят данни за броя на потребителите си, и техните нощувки в съответната европейска държава, добавиха източниците. Според един от тях данните ще се съхраняват в единна цифрова платформа, достъпна за всички национални органи в Европейския съюз.

Предложението, което Комисията ще обяви през следващата седмица, е усилие за уеднаквяване на различните национални закони на 27-те страни членки, регулиращи Airbnb и други фирми от бранша.

От дигиталната платформа не отговориха на запитване за коментар на „Ройтерс“.

Проектоправилата са подобни на споразумението за споделяне на данни между Airbnb и статистическата служба Евростат, подписано преди две години. То позволява на националните служби да имат достъп до тримесечни данни за броя на хората, използващи платформата и броя на резервираните нощувки чрез нея.

Властите в Амстердам, Ню Йорк, Париж и други популярни сред туристите градове обвиниха Airbnb за влошаването на недостига на жилища в техните градове, принудил жители с по-ниски доходи да напуснат.

По-малките градове и тези в провинцията обаче са по-гостоприемни, надявайки се да привлекат повече туристи. Предложеният закон на ЕС има за цел да балансира интересите и на двете страни.

През последните години Airbnb се опита да отговори на тези критики, като ограничи броя на дните в годината, през които жилищата могат да се отдават под наем в центровете на Париж, Лондон и Амстердам.

Предложенията на ЕК трябва да бъде обсъдени със страните членки на ЕС, както и с Европейския парламент през идната година, преди да бъдат приети като закон.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button