Новини

Ето кой е новият Европейски град на годината

„Европейски град на годината“ е изключително престижна титла и тази година беше присъдена на сравнително малък холандски град благодарение на иновативния му дизайн.

Наградите се присъждат от Академията по урбанизъм в Лондон и тази година те посочиха Амерсфорт за победител. Холандският град се намира в провинция Утрехт и е дом на около 160 000 души.

Известен най-вече със своя оцелял средновековен стар град и известната градска порта, той е чудесна алтернатива за запълване на този жаден канал в холандски град, много по-малко пренаселен от Амстердам. Когато е построена, тя е била и официалната средна точка на страната, която е подчертана от кулата на църквата Onze-Lieve-Vrouwe.

Но защо това малко известно място спечели толкова престижна титла? Е, Амерсфорт може да е от по-малката страна, но по отношение на градското развитие и устойчивост е доста могъщ.

Академията се състои от учени, политици и специалисти и през септември беше изпратена делегация в Амерсфорт, за да я оцени. Те оцениха устойчивостта и градското планиране, но също и колко добре се управлява градът.

Amersfoort беше похвален за успеха си в иновативния дизайн, запазването на характера и наследството и отличното качество на живот. Градът е постигнал всичко това чрез ограничаване на използването на автомобили и предлагане на изобилие от достъпни жилища.

С всички тези предимства на функционалност и устойчивост, плюс старинните средновековни улици, красивите канали и оживените площади, звучи като тази награда заслужена.

За повече информация относно прекрасните градове на Холандия, разгледайте нашите центрове за Амстердам или Ротердам или вижте този списък със седем страхотни холандски града.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button