Свят

Дортмунд: Удоволствие и бирена култура

Към момента милиони по света свързваме Германия най-вече с вихрещите се страсти по футболните терени и тръпката около провеждащото се в страната Европейско първенство по футбол – Евро 2024.

Да спрем дотук обаче, би било несериозно. Особено когато всички представители на силния пол (а и много на нежния) са наясно, че това е държава, в която култът към бирата е по рождение. Любимото пиво се консумира с литри в почти всеки град и неслучайно гледката на утоляващи жаждата си с чаша студена бира хора се среща навсякъде.

Не е изключение и Дортмунд. Всъщност ето и любопитен факт – Бавария винаги се е считала за най-известния бирен център в страната сред туристите, но всъщност най-много от нея се произвежда именно тук.

В града има две големи пивоварни, а най-популярната е Dortmunder Actien Brauerei (DAB), основана още през далечната 1868 година, с годишно производство от близо 4 милиона хектолитра (другата е Dortmunder Union Brauerei).

Вкусът на тяхната бира се счита за крайъгълен камък в развитието на бирената култура, като ценителите я определят като балансирана и свежа с нотки на хмел и малц.

Берген – вратата на фиордите

Разбира се, всичко това е въпрос на личен избор, но определено в Дортмунд трудно може да не ви допадне подобно пиво. А ако сте и фен, то сте на правилното място, защото тук се намира и музеят-пивоварна към DAB, от който можете да научите много за историята на бирата, предава Нова.

От центъра на града до музея се стига за около 15 минути и преживяването определено си заслужава. Ще видите как любимата напитка преминава през всички технологични етапи на подготовка, преди да се озове на масата ви.

Ще разгледате оборудване от близкото (и не толкова близко) минало – буквално, след като е било извадено от производство.

Как изглежда Прага в социалните мрежи и в реалността

Ще узнаете какви видове бира са се произвеждали през годините и дори ще имате шанс да зърнете част от техните реклами по онова време чрез ретро бар с бирени бутилки и телевизор (в зависимост от марката, поставена на таблата, пред вас ще се появи реклама на съответната бира).

И освен, че ще се позабавлявате, ще усетите и най-важното – че в Германия консумирането на бира е преди всичко култура в съчетание с удоволствието от нея.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button