АктивностиС дъх на вино

Дегустациите предлагат ново преживяване

Организиран тур до изба може да бъде отлично развлечение

Дегустациите не са просто събития, на които се опитват различни вина. Те предлагат преживявания, съпоставими само с докосване до изкуството или пътешествие до непознати места. И всичко това може да бъде съчетано, при това – в рамките на уикенд.

В последните години у нас станаха изключително популярни винени турове. Посещението на винарна и дегустирането на нейните напитки дори се превърнаха в хоби на доста хора.

Как обаче да се подготвим за дегустация? На този въпрос различните организатори отговарят с редица съвети. Вслушайте се, защото те са важни за пълноценното ви преживяване. На първо място сред препоръките е дас и отделите достатъчно време. Ако сте на организиран тур, вероятно самите организатори преценяват колко време да се отдели. Но когато решие сами да посетите винарни в определен регион, постарайте се да ви стигне времето за всички.

Винените турове преживяват разцвет

Важно е в групата да има поне един, който няма да дегустира, за да шофира. Също така е добре да не се претоварвате с повече от три винарни за един ден.

Задължително се погрижете за хапването между дегустациите, защото на място може да не се предлага.

Да съчетаете пътуване с дегустация е добра идея по няколко причини. Първо, ще можете да се запознаете с историята на местното винопроизводство, да видите и лозята, от които се прави виното, да се срещнете с технолозите и да научите повече за самия процес.

Винаги е вълнуващо да се видят бъчвите, в които отлежава божествената напитка, както и да се опитат различни сортове, използвани от винарната.

И за малките, и за големите изби е валидно правилото да си направите резервация. Повечето неприемат посетители по всяко време. Други пък отварят специално за гости. По-добре е да не разчитате на импровизацията, защото домакините винаги имат нужда от известна подготовка в рамките на ден-два.

Винарна „Ялово“ – вдъхновение от традицията

Разбира се, има и винарни, които предлагат дори настаняване, но е добре предварително да проучите, преди да изберете вариант за пътуването си.

То може да е само в рамките на ден, но напоследък тенденцията ед а се ангажират нощувки в определено място и да се търсят винарни в района на час-два път от хотела или къщата за гости.

Някои туристически обекти и туроператори предлагат организирани посещения на винарни. Има го и обратния вариант – винарни гостуват в хотели или търговски вериги и можете да дегустирате там.

Какво вино да подаряваме

Не забравяйте да проверите дали има такса за посещение в избраните от вас винарни. Има различни пакети за дегустация и можете да изберете онова, което ви е по джоба и по вкуса.

Специалистите съветват още да не си слагате парфюм, за да усещате ароматите. Не забравяйте селфитата, с които ще можете да документирате емоцията и да се похвалите пред приятелите си. Ако във винарната ви позволят, вероятно ще можете да заснемете и кратко видео.

Енолозите твърдят, че най-много се харесват онези вина, в чиито производствени места сме били. Вероятно това се дължи и на леко приключенски дух, съпътстващ пътуването. Дегустацията само по себе си е преживяване, но когато се съчетае с приятна компания и споделена емоция, тя оставя вкусен и ароматен спомен, към който обичаме да се връщаме.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button