Новини

Черна гора и Албания ни посрещат с по-солени цени това лято

Най-малко с 10 процента ще скочат цените на туристическото настаняване в албанските курорти това лято. Прогнозата се основава на повишението на цените на енергията, храните, горивата и заплатите на персонала.

Причините са промени в глобалния пазар, които предизвикват верижна реакция, както и някои решения в страната.

Албанското правителството реши да извади от нерегулирания енергиен пазар 7500 бизнеса, които включват и места за туристическо настаняване. До момента те са купували енергията по 11-12 леки за киловатчас, а сега ще я купуват по 18,8 леки, пише „Албаниън дейли нюз“. Баровете и ресторантите бяха притиснати да вдигнат заплатите на персонала, за да го запазят, а повишението може да стигне до 30 процента.

Туроператори от Саранда, Вльора и Дуръс, признават, че през активния сезон се очаква повишение от 10 до 20 процента на цените на туристическото настаняване.

В Албания разчитат тази година на туристи от Полша, които да компенсират промените в сектора.

Междувременно в Черна гора експерти в туризма прогнозираха, че „ако един турист миналия сезон е давал по две и половина евро за една бира на крайбрежието, то тази година за същата бира ще плати пет евро“.

Има и оптимистични очаквания: МИНА „Бизнес“ цитира хотелиери, които са доволни от предсезона и мислят, че сега не е времето за повишаване на цените. Но тъй като всичко поскъпва, цените в баровете на курорта Будва вече са по-високи от 10 до 15 процента, а в някои дори повече, отбелязва агенцията.

Директорът на Центъра за изследване и развитие на туризма Петър Голубович казва, че има добри признаци за този туристически сезон, но признава, че има видимо повишение на цените по крайбрежието, предава Дир.бг.

Президентът на Черногорската туристическа асоциация Зарко Радулович каза, че споразумението между хотелиерите е да не се повишават цените. „Ако условията се променят драстично, тогава ще бъдем принудени, но засега никой от нас не мисли за повишаване на цените. Въпреки че всички хранителни стоки поскъпнаха, засега намираме вътрешни резерви и ги поддържаме“, обясни Радулович.

В Черна гора очакват гости от Германия, Израел и скандинавските страни, които да компенсират вероятния спад на туристи от Русия и Украйна. Запазва се и традиционният интерес към крайбрежието от Сърбия и Босна и Херцеговина. Повишението на цените ще засегне най-вече туристите от съседните страни, опасяват се експертите, защото те са свикнали на други цени за туристическите услуги.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button