България

Чепеларе – с дъх на мащерка и мурсалски чай

Разположен стратегически на главния път за Смолян и Пампорово, само на 70 километра от Пловдив, с великолепната си алпийска природа Чепеларе привлича целогодишно туристи. Заобиколен с гори предимно от бял смърч, въздухът е наситен с едни от най-високите йонни нива и това го прави така лек и сладък. Чепеларе е един от най-популярните ни зимни скикурорти, но е прелестен през всеки сезон.

Забавления има навсякъде. Все пак това е родният град на световната ни шампионка по ски дисциплини Екатерина Дафовска, възпитаничка на местното спортно училище „Олимпийски надежди“.

„Етъра“ се утвърди сред най-предпочитаните места за културен туризъм в България

В последните няколко години градът се развива главоломно и предлага както големи хотели за нощувка, така и китни къщи за гости на достатъчно прилични цени. Ако сте по-претенциозни и търсите максимални удобства, препоръчваме ви едноименният хотел, с прохладна градина, който се намира в центъра на града, но по гостоприемство не му отстъпват и още няколко по-малки хотелчета. В някои от тях предлагат автентична майсторски приготвена родопска кухня.

И е грехота да сте там и да не опитате прочутите родопски клинове и пататници. Ако пък се нуждаете от по-уединено местенце, има колоритни кътчета, комфортни, съчетани в традицията на самобитния родопски стил и съвремието.

В Чепеларе можете да пиете дори виенско кафе, точно на главната улица. И когато към кафето прибавим кристалния планински въздух, ще ви се стори уникално.

За любителите на спелеологията в Чепеларе се намира и музеят на родопския карст, който е единствен по рода си на Балканския полуостров. В него са изложени уникални експонати – кристали и разнообразни минерали, пише „Българска история“

Ако пък пожелаете да се повозите на лифт, на два километра извън града в посока Смолян се намира ски-център Чепеларе. Въжената линия ще ви отведе до живописния връх Мечи чал, от който се открива невероятна гледка към почти целите Родопи. И там през цялата година можете да се насладите на чаша ароматен мурсалски чай.

Тенденцията е в най-скоро време Пампорово и Чепеларе да бъдат свързани по въздушен път. Което пък от своя страна се превръща в още по-притегателна дестинация за туристите. Близо до него са разпръснати множество селца – Проглед, Богутево, Зорница, Орехово, от които пък започват различни екопътеки. Които пък ще ви отведат до тайнствените дебри на планината.

Наистина, в Чепеларе всичко е различно. Даже и вечер слънцето залязва зад баирите по различен начин и последните лъчи се отразяват меко по панорамния кръст над града. Времето спира неусетно и започва да ухае на мащерка. И мурсалски чай.

Автор: Пепи Гърбучева за „Българска история“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button