Свят

Защо задължително да посетим каньона Матка

Ако посещавате Скопие, задължително трябва да отделите време за каньона Матка, дори ако сте там само за един ден. Повечето хора смятат, че разходката с лодка по каньона е единственото нещо, което можете да направите, но има още.

Какво ще кажете за туризъм, средновековни манастири, пещери и плуване? Звучи толкова забавно, че наистина ще съжалявате, ако не го посетите. Може да остананете да пренощувате в хотел Matka Canyon. Събуждайки се там рано сутрин, ще пиете кафе с изглед към езерото, докато работите налаптопа си или просто си почивате.

Тъй като каньонът Матка е само на около 15 километра от центъра на града, това място е идеалната еднодневна екскурзия от Скопие. Каньонът е туристическо място, където местните жители и туристите обичат да отидат в горещ летен ден, за да избягат от оживената столица на Северна Македония

каньон матка
Снимка: Instagram/CanyonMatka

От центъра на града е доста лесно да стигнете до каньона Матка. Туристите имат 3 възможности:

 • От Скопие до каньон Матка с автобус
  Това разбира се е най-евтиният вариант за посещение на каньона Матка. В центъра на града вземете автобус №60 от централната автогара.  Билетът  в едната посока  ще ви струва само по-малко от €3.
 • От Скопие до каньон Матка с кола
  Това разбира се е най-лесният вариант, тъй като шофирането от града отнема само около 30 минути. Пътят до каньона Матка е доста добър, но на места е тесен. Използвайте Google Maps, за да стигнете до там, те ви насочват направо към мястото за паркиране. При пристигане на езерото Матка има място за паркиране. Ако сте  там в средата на юни, ще хванете пиковия сезон, паркирането ще бъде проблем. Местата за паркиране са ограничени!
 • От Скопие до каньон Матка с такси
  Въпреки че вземането на кола за посещение на каньона Матка изглежда като най-добрият вариант, всъщност бихме предложили на туристите да вземат такси, когато посещават каньона Матка. Защо? Еднократно пътуване от Скопие до каньона Матка е само 10 евро. Има много таксита, които ви очакват, когато излезете от каньона. Взимането на такси до каньона Матка ви спестява проблемите с паркирането и таксито ще ви остави чак в началото на пътеката.

8 съвета за пътуване до каньона Матка

Езерото Матка се образува в този прекрасен каньон, тъй като реката, минаваща през дефилето, е язовирна. Това е  изкуствено създадено езеро, което е площадка за авантюристи, желаещи да избягат от градския живот в Скопие, или за онези туристи, които желаят да се възхищават на красивите пейзажи на каньона.

 • В каньона Матка няма входна такса.
 • Можете да направите обиколка в центъра за посетители в определени часове.
 • От паркинга до началото на каньона има 10 минути пеша.
 • В каньона има ресторант за поръчка на напитки и храна.
 • Към каньона има и няколко заведения за хранене.
 • Има места за пикник, така че можете да си носите храна.
 • Можете да наемете лодка, каяк, да посетите манастири или да отидете на туризъм.
 • Плуването в езерото Матка е възможно, но водата е доста студена.
  каньон матка
  Снимка: Instagram/CanyonMatka

8 неща за правене в каньона Матка

1. Поход до манастира Св. Никола
Стръмната пътека през горите и храстите ще отнеме около 30 минути и когато стигнате до върха може да се изморите. Гледките отгоре са зашеметяващи.

2. Наемете си каяк
Най-приключенският начин да видите каньона от водата е с каяк. Можете да ги наемете за час. Има единични и двойни. Пътуването по езерото е доста лесно, по принцип няма течение.

3. Разходка с лодка по езерото Матка
Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да направите разходка с лодка, за да се насладите на това красиво място от водата. Разходките с лодка са около 30 минути и струват 200 денара на човек (3,30 евро). Има две места, където можете да направите разходка с лодка. Има и 1 час разходка с лодка, но това са групови обиколки!

4. Обиколка на пещери
За да стигнете до пещерите, ще трябва да вземете една от обиколките с лодка в каньона Матка, които отнемат общо около 2 часа. Ще стигнете до входа на пещерата с лодка и след това е кратка разходка из пещерите, където можете да видите много сталагмити, сталактити, капкови колони и дълбоки дупки. През пещерите има пътека, а някои части са цветно осветени. Пещерните обиколки са с екскурзовод!

5. Наемете къща с лодка за един ден
На брега на езерото Матка има няколко къщи. Някои скрити зад храстите, но готиното е, че тези къщи се дават под наем. Можете да стигнете до тях само с лодка. Струват $50 на ден, включително транспорт и каяк.

6. Обяд и вечеря в ресторант Canyon Matka
Когато стигнете до мястото за наем на лодка и каяк, ще попаднете и на ресторанта. Имат добро кафе и пресни здравословни сокове (€4). Също така се предлага традиционната плескавица и много други вкусотии.

7. Настаняване в хотел Canyon Matka
За по-малко от 40 евро на стая ще спите в този изключителен хотел. Единственото възможно място за спане в каньона Матка!

8. Разходка пеша покрай каньона
Изглежда, че пътеката свършва при хотела и ресторанта, но това не е вярно. За тези, които се интересуват от туризъм в каньона Матка, имам добри новини! Има пътека, която стига чак до края на каньона. По пътя ще минавате покрай средновековни църкви и манастири. Пътеката е издигната пътека отстрани на каньона. Доколкото чух, преходът в каньона Матка е истинско приключение. Но имайте предвид, че пътеката е дълга 10 километра и преходът по целия път и обратно отнема около 5-6 часа.

Ако търсите какво да правите в Скопие, това е страхотно еднодневно пътуване. Гледките са невероятни и е трудно да се повярва, че това място е толкова близо до оживената столица на Северна Македония. Дори и да сте в Скопие само за 1 ден, посетете това вълшебно място. Вземете такси от града, насладете се на разходка с лодка в каньона и се върнете в центъра на града в рамките на 2 часа.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button