РусеСвят

Букурещ – малкият Париж на Изтока

Букурещ е известен още като „Малкият Париж“ на Балканите, е толкова близка дестинация, невероятно мнозина я подценяват. Румънската столица, както и самата Румъния са невероятно интересни и винаги можеш да останеш приятно изненадан от това, което виждаш – пищни кралски дворци, музеи, паркове, шармантни ресторанти и барове.

Освен че е доста по евтино от модерните екскурзии до западна Европа, ние имаме и доста общо като народ.

Букурещ е само на 75 километра от Русе . Добре е да се знае, че ако човек има леко недоверие към това, което го очаква, мигом ще се изпари още в мига в който стъпи в сърцето на града. Той предлага толкова за гледане и опитване, че един цял уикенд – за толкова обикновено българите го посещават от изгрев до залез, няма да стигне да се обиколи всичко интересно. Събота и неделя са достатъчни само, за да разбереш, че два дни са малко, за да усетиш очарованието на Букурещ А ако реши да видиш още неща от близката околност, ще ти трябват поне пет дни.

Разбира се първата забележителност, където всеки турист го водят или само е отива е парламента, която е втората най-голяма административна сграда в света. Това е най-скъпо струващият дворец – над милиарда долара. Например само кристалният полилей в Залата на човешките права тежи 2.5 тона. Айсбергът на Букурещ 12 етажа над земята, но и осем –скрити под повърхността. Днес освен Сената и Парламента, съоръжението включва и три музея.

Съвсем наблизо до този парламентарен дворец се намира и паркът „Чишминджиу“, в който има много красиво езеро и може да се покара лодка.

Друга забележителност, която непременно трябва да се види е Музеят на селото. Това удивителен етнографски парк на открито, събрал реконструирани стари сгради от цялата страна. Там има 272 автентични селски къщи, в различни стилове, дървени, църкви, вятърни мелници. Разхождайки се имаш чувство, че си попаднал в машина на времето, върналата назад.

Няма как човек да не мине по една от най-красивите улици в града – булевардът Победа или още Виктория. Точно тя е и причината да наричат Букурещ – „Малкия Париж“, все пак при застрояването на града, френските архитекти са си казали думата. Той е голям и широк, по протежението му се нижат магазинчета с всякаква стока.

Една от най-забележителните постройки, която може да видиш тук е дворецът Кантахузино. Няма как да го подминеш, най малко заради портата му с херувими и богатата на орнаменти фасада. Сега той е музей, посветен на живота и творчеството на Джордже Енеску.

Забележителна постройка по булевард „Виктория“ е концертната зала „Атенеул Ромън“. Богати българи също са дарили средства, за да бъде построена тя. Още много са красивите постройки по тази улица – църкви, музеи, емблематични хотели. На площад „Революция“ е издигнат мемориал в памет на жертвите на събитията през 1989 година, пише „Филтър“

За политиканите със сигурност ще интересно да се пренесат в лукса на фамилия Чаушеску. Това може да се види в един сравнително нов музей – Двореца на пролетта, резиденцията в която са живели Николае и Елена Чаушеску и трите им деца – Валентин, Зоя и Нику. Намира се в луксозния квартал „Примаверии“ и е била обитавана от тях в продължение на четвърт век.

А за да се почувстваш като Клеопатра, просто трябва да отидеш в прочутият спа и уелнес комплекс „Терме Букурещ“, който е най-големият в Европа и не може да се опише с думи.

От толкова обиколки няма как стомахът ти да не закъркори и да си кажеш, че е време за храна, а за това няма по-добро място от очарователния Стар град.

Който и да е бил в Букурещ, с две ръце ще потвърди, че няма по хубаво кътче от него в тази космополитна столица

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button